Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energierekening door belasting alsnog omhoog in 2016

door Jeanet Woldring

Huishoudens en ondernemers krijgen volgend jaar alsnog een hogere energierekening. De gasprijzen gaan omlaag, maar omdat de energiebelasting op gas per 1 januari met maar liefst 27 procent stijgt is de afnemer alsnog duurder uit. Dit blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite Gaslicht.com.  De website verwijst naar het nieuwe belastingakkoord dat de Tweede Kamer recent aannam.

Belastingplan 2016

In het op Prinsjesdag aangeboden belastingplan 2016 werd nog gesproken over een kleine stijging als gevolg van afspraken uit het Energieakkoord die de energiehuishouding duurzamer moeten maken. 
De energiebelasting voor gas zou met 4,5 procent stijgen en stroom met een half procent. Dat zou neerkomen op een gemiddelde verhoging van 23 euro voor wat betreft deze kostenpost op de energierekening.

Vergroening

In het recent gewijzigde belastingplan staat echter dat de belasting op gas aanzienlijk meer stijgt (27%), en dat de belasting op stroom juist omlaag gaat (16%). Op deze manier wil het kabinet een betere balans tussen de tarieven bewerkstelligen, zo staat in de nota. Naar eigen zeggen wordt de toepassing van bijvoorbeeld warmtepompen hierdoor aantrekkelijker, wat leidt tot minder uitstoot van broeikasgassen.

Effect op huishoudens met oudere woningen

Voor gemiddelde huishoudens zijn die twee zaken enigszins tegen elkaar weg te strepen, waardoor zij uiteindelijk 33 euro extra per jaar extra kwijt zijn. Maar huishoudens met oudere en grotere woningen zijn door de nieuwe belastingen aanzienlijk slechter uit. Zij hebben hoge stookkosten en hun jaarafrekening zal met meer dan 100 euro stijgen.

Effect op zonnepaneelbezitters

Tegenover de verhoging van de energiebelasting voor gas staat een verlaging van de energiebelasting voor stroom. Maar hoe gunstig is die verlaging? Een gezin met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh zal hierdoor circa 80 euro minder gaan betalen op jaarbasis. Maar voor degene met zonnepanelen is deze verlaging minder gunstig, want het vertraagt de terugverdientijd van de zonnepanelen. Het bedrag dat een zonnepaneelbezitter kan salderen door zelf stroom op te wekken wordt minder hoog waardoor het rendement van panelen daalt.

Energiebelasting voor lokaal opgewekte duurzame energie

Mogelijk is er toch nog een lichtpuntje. Tijdens het debat over de belastingplannen heeft staatssecretaris Wiebes aangegeven welwillend te staan ten aanzien van de wens van de Tweede Kamer om de regeling in de energiebelasting voor lokaal opgewekte duurzame energie te verruimen. Bovendien heeft hij toegezegd te streven naar een gunstiger belastingtarief voor elektriciteit uit openbare laadpalen voor elektrische auto’s.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.