Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energierekening in veel gemeenten fors hoger

door Jeanet Woldring

precariobelasting-0.PNGVeel huishoudens zijn dit jaar meer kwijt aan gas, water en elektra. Dat komt doordat de zogenoemde precariobelasting met gemiddeld 33 procent omhoog gaat. Dat blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten, een jaarlijkse publicatie van onderzoeksbureau Coelo van de Rijksuniversiteit Groningen.

Precariobelasting op ondergrondse leidingen

De precariobelasting wordt door sommige gemeenten aan drinkwater- en netwerkbedrijven geheven voor het gebruik van voorzieningen als waterleidingen en kabels. De bedrijven berekenen deze belasting indirect door aan de consument.

Afschaffing precariobelasting

De belasting is per 1 juli 2017 afgeschaft, maar in gemeenten waar hij in februari 2016 bestond, mag de heffing nog tot 2022 blijven. Veel gemeenten hebben de precariobelasting nog op het laatste moment ingevoerd en in die plaatsen wordt de extra heffing dit jaar voor het eerst doorberekend in de rekening.

'Ondergrondse' belasting 33 procent hoger 

Gemiddeld betalen huishoudens dit jaar 22 euro voor precario op ondergrondse leidingen. Dat is 33 procent (6,62 euro) meer dan in 2017. In 158 gemeenten betalen huishoudens geen precariobelasting via de netbeheerder of het drinkwaterbedrijf.

Netbeheerders rekenen de kosten op voorschrift van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) door aan al hun klanten, ook aan de klanten in gemeenten die geen precariobelasting heffen. Dit gebeurt met twee jaar vertraging. De ACM bepaalt de maximumtarieven die de netbeheerders mogen hanteren. Dit gebeurt op basis van zogeheten realisatiecijfers. Deze zijn na afloop van het jaar bekend en kunnen pas in de tarieven van het daaropvolgende jaar worden meegenomen. In 2018 betalen huishoudens de kosten van de precariobelasting op ondergrondse leidingen van netbeheerders in 2016. 

Waar is precariobelasting het hoogst?

Precariobelasting is het hoogst in Lingewaard: 142 euro per huishouden. Inwoners betalen dit jaar voor het eerst precariobelasting via het drinkwaterbedrijf. Het gaat om bijna 100 euro per huishouden. Via de netbeheerder voor gas en elektriciteit betalen zij daarnaast nog circa 43 euro aan alle heffende gemeenten in het gebied van Liander (waaronder Lingewaard). Volgens een woordvoerder van de gemeente krijgen de burgers dit bedrag weer terug via de gemeentebelasting.

Op de tweede plaats staat Tytsjerksteradiel waar inwoners 129 euro betalen voor de precariobelasting. Daarvan gaat 93,55 euro naar de eigen gemeente, via het drinkwaterbedrijf. Ook in Voorst moet meer dan 100 euro betaald worden. Op bijgaand kaartje is te zien hoeveel precariobelasting geheven wordt in verschillende delen van Nederland (klik op de kaart voor een vergroting).

precariobelasting-2018.PNG

Waar betalen huishoudens geen precariobelastingen?

In Noord-Brabant en het grootste deel van Limburg, Groningen en Overijssel betalen huishoudens geen precariobelasting op leidingen.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.