Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energierekening met 300 euro omlaag?

door Jeanet Woldring

De energierekening kan op korte termijn omlaag met 60 tot 120 euro per jaar, nu stroom- en gasprijzen 10 tot 20 procent zijn gedaald. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een rapport van Nuon. Of dat ook echt gaat gebeuren is nog maar de vraag. Maar wist je dat je je energiekosten nu al 300 euro omlaag kan brengen?

Gasprijs daalt door afnemende vraag

Analisten denken dat gas en vooral steenkolen op de wereldmarkt blijven dalen in prijs. De stroomprijs staat nu op het laagste punt in jaren en de gasprijs is gedaald naar het laagste niveau in zes maanden. Of dit betekent dat energieleveranciers hun lagere inkoopprijzen ten goede laten komen aan jou als consument, is zeer de vraag.

Leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen

De energierekening bestaat immers niet alleen uit leveringskosten, maar ook voor een groot deel uit belastingen en netbeheerkosten. 

Alleen op de leveringskosten kun je zelf invloed uitoefenen. Dat kan bijvoorbeeld door minder energie te verbruiken of over te stappen naar een goedkopere energieleverancier met lagere energietarieven en lage vaste leveringskosten, voorheen vastrecht genoemd.


Nu al je energierekening met 300 euro omlaag

Een gemiddeld huishouden is nu nog 1984 euro per jaar kwijt aan zijn energierekening. Dat is de gemiddelde prijs die je betaalt bij de drie grootste energieleveranciers Essent, Nuon en Eneco, als je nog nooit bent overgestapt. Daarvan is ongeveer een derde belasting, een vijfde deel netbeheerkosten en de rest betaal je voor de levering van energie, de zogeheten leveringskosten. In een cirkeldiagram hebben wij de opbouw van de gemiddelde energierekening in beeld gebracht. Alleen op de leveringskosten kun je besparen, belastingen en netbeheerkosten liggen vast en worden door de overheid bepaald.

Een lagere energierekening? Stap over en bespaar 300 euro!

Zelf je energiekosten berekenen is niet zo eenvoudig. De tarieven staan vaak niet duidelijk op de site van de energieleverancier en het berekenen van de jaarkosten voor gas en stroom is dan ook een hele klus. Wél eenvoudig energie vergelijken? Doe dit met de Energievergelijker en stap meteen over. Het bespaart je met een gemiddeld verbruik momenteel ruim 300 euro op jaarbasis.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.