Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energierekening mogelijk paar tientjes omlaag

Leestijd: 2 minuten

De energierekening van huishoudens gaat met enkele tientallen euro’s per jaar omlaag. Dit komt omdat netbeheerders minder moeten gaan rekenen voor het transport van elektriciteit en gas. Dat maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag bekend.

Besparing

De tariefverlaging voor 2014 tot en met 2016 moet volgens ontwerpbesluiten van de toezichthouder een totale besparing opleveren van tenminste 500 miljoen euro.

‘Met dit voorstel hebben we een goede balans gevonden tussen betaalbaarheid voor de consument, en de mogelijkheid voor netbeheerders noodzakelijke investeringen te doen met het oog op leveringszekerheid'', aldus de toezichthouder.

Reageren op ontwerpbesluiten

De besparing voor de huishoudens is volgens de ACM onder meer mogelijk door de huidige lage rentestand, waardoor netbeheerders goedkoop kunnen lenen. De komende zes weken krijgen landelijke en  regionale netbeheerders de mogelijkheid om te reageren op de ontwerpbesluiten. In het najaar worden de besluiten definitief, waarna de ACM de tarieven zal vaststellen.

Problemen

Uit navraag door Gaslicht.com blijkt dat brancheorganisatie Netbeheer Nederland op termijn problemen verwacht. 'Het lijkt gunstig voor de consument, maar doordat de toegestane inkomsten van de netbeheerders verlaagd worden, zal er minder ruimte zijn om te investeren. Dit kan op langere termijn voor problemen zorgen.' Netbeheer Nederland benadrukt hierbij dat dit niets zal afdoen aan de betrouwbaarheid van het elektriciteits- en gasnet.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 9 mei 2022

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.