Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energietarieven juli 2015: wat verandert er?

door Jeanet Woldring

De meeste energieleveranciers wijzigen hun variabele energietarieven twee keer per jaar: op 1 januari en 1 juli. Enkele energieleveranciers hebben hun nieuwe energieprijzen per 1 juli 2015 inmiddels bekend gemaakt. Wat er gaat veranderen en bij wie ben je het goedkoopste uit?

Energieprijzen 2015: een dalende trend

De energieprijzen dalen al een paar jaar. Ook per 1 juli 2015 zullen de energieprijzen weer naar beneden bijgesteld worden. Dat hebben de energieleveranciers Delta, Essent en Eneco inmiddels laten weten. De gasprijzen zullen met 4 tot 8 procent dalen; de elektriciteitsprijzen met 2 tot 4 procent. Dit heeft tot gevolg dat de energierekening van een gemiddeld huishouden op jaarbasis enkele tientjes lager zal uitvallen.

De verlaging van de gasprijs heeft de grootste impact op de energierekening, aangezien de kosten voor gasverbruik ongeveer de helft van de energierekening bepalen. Daarnaast heeft ook de recent verbeterde koppeling tussen het Nederlandse elektriciteitsnet en dat van onze buurlanden een positieve invloed op de stroomprijzen.

De tweede prijsdaling in 2015

Aan het begin van 2015 hadden consumenten ook al een voordeeltje: de dalende energieprijzen leidden toen al tot een gemiddelde besparing van een paar tientjes per jaar. Dat de energieprijzen al geruime tijd aan het dalen zijn, heeft onder andere te maken met de lage olieprijzen en de afnemende vraag, die met net name veroorzaakt wordt door betere isolatie en zachte winters. Al moest de kachel nog vaak aan in de afgelopen voorjaarsmaanden!

Alleen variabele energietarieven dalen

De prijsdaling die de leveranciers hebben aangekondigd, zal alleen gelden voor consumenten die een contract met variabele energietarieven hebben. Energieleverancier Delta verlaagt -tot dusver als enige- ook de vaste tarieven. Hoeveel dat is, kun je hier lezen.

Beter kiezen voor vaste energietarieven

Ben je nog nooit overgestapt, dan heb je sowieso variabele energietarieven. Ben je wel overgestapt, maar is het energiecontract inmiddels afgelopen? Ook dan verval je (vaak ongemerkt)in de veel hogere variabele tarieven. Ondanks dat het gunstig klinkt dat de variabele energieprijzen verder gaan dalen, kun je beter kiezen voor vaste dan variabele energietarieven. Een overstap naar een energiecontract met vaste tarieven en een welkomstpremie of aantrekkelijke actietarieven kan je al gauw honderden euro’s opleveren!

 

Voor het goedkoopste energiecontract betaal je met een gemiddeld jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1800 m³ gas momenteel 1708 euro per jaar, terwijl een gemiddeld huishouden 2040 euro kwijt is. 

Dit blijkt uit onze TOP 5 goedkoopste energieleveranciers. Energieprijzen vergelijken en overstappen loont dus nog steeds!

Peildatum TOP 5: 3 juni 2015

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.