Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Energieverbruik in 2010 op recordhoogte

door Jeanet Woldring

Herstel van de economie en het koude winterweer zorgde ervoor dat in 2010 een record aan energie is verbruikt in Nederland. In 2010 was het energieverbruik ruim 7 procent hoger dan in 2009.Niet eerder is in ons land in één jaar zoveel energie verbruikt.

Vooral meer aardgas verbruikt
Drie kwart van de stijging van het energieverbruik is toe te rekenen aan aardgas. Aardolie zorgde voor het andere kwart extra verbruik. De andere energiebronnen hadden nauwelijks aandeel in de stijging van het verbruik. 

Veel winterse kou in 2010
Het aardgasverbruik was in 2010 maar liefst 12 procent hoger dan in 2009. Dit komt vooral doordat de wintermaanden januari, februari, november en december in 2010 veel kouder waren dan in 2009. Afgelopen jaar was qua winterse kou vergelijkbaar met het nog iets koudere 1996. Wel was in dat jaar het aardgasverbruik 3 procent lager dan in 2010, omdat er toen nog niet zoveel aardgas werd gebruikt voor het maken van elektriciteit. Het jaar 2010 is tot nu toe dan ook een recordjaar voor wat betreft aardgasverbruik.

Zonder winterse kou ook stijging verbruik
Als het in 2010 net zo koud was geweest als in 2009, was het energieverbruik ook gestegen. De stijging zou ongeveer 4 procent zijn. Dat is voor een zeer groot deel toe te schrijven aan herstel van de industrie na de kredietcrisis. Ook is in 2010 meer elektriciteit geproduceerd door opwekking uit aardgas. 

Aandeel kernenergie kleiner dan 2 procent
De hoeveelheid in Nederland geproduceerde kernenergie kwam in 2010 uit op 1,1 procent van het energieverbruik. Deze hoeveelheid is al jaren stabiel, er zijn de afgelopen decennia immers geen kerncentrales bijgekomen. Daarnaast wordt elektriciteit ingevoerd, onder andere uit Frankrijk, die voor een deel van kernenergie afkomstig is. Inclusief deze invoer blijft het aandeel kernenergie in het energieverbruik van Nederland kleiner dan 2 procent.

Bron: CBS

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 12 april 2011

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.