Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energieverbruik licht gestegen in 2004

In 2004 is energieverbruik in Nederland met één procent gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van het binnenlandse energieverbruik is bijna 80 procent afgenomen door de industrie, dienstverlening, transport en huishoudens. De rest is verbruikt in energiebedrijven, zoals olieraffinaderijen en elektriciteitscentrales.

De winning van aardgas kwam uit op 81,5 miljard m3, dit is 18 procent meer dan in 2003. De netto uitvoer van aardgas nam toe en het binnenlands verbruik is met 2 procent gestegen ten opzichte van 2003, aldus het CBS. 

Bij de centrale productie van elektriciteit is 6 procent meer aardgas ingezet. Deze toename hangt samen met de verminderde inzet van steenkool en steenkoolproducten voor de elektriciteitsproductie van 4 procent. De inzet van biomassa verdubbelde.

De verbruikte hoeveelheid elektriciteit was 331 PJ (91,9 miljard kWh), waarvan 125 PJ door de industrie. Het elektriciteitsverbruik was daarmee even hoog als in 2003, concludeert het CBS. In de industrie nam het elektriciteitsverbruik in 2004 met één procent toe.

De invoer van elektriciteit ligt al enkele jaren op hetzelfde peil. Ongeveer 23 procent van de in ons land verbruikte elektriciteit komt uit het buitenland, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.