Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energievergelijkers steeds belangrijker als overstapkanaal

door Jeanet Woldring

Is-uw-energierekening-helder-groot.jpgConsumenten oriënteren zich met name online op een nieuwe energieleverancier. Prijsvergelijkingssites zijn het afgelopen jaar belangrijker geworden, mensen zien steeds meer dat met overstappen geld kan worden bespaard. Dat en meer blijkt uit de Energiemonitor 2017 van de Autoriteit Consument & Markt. 

Grote prijsverschillen in energiecontracten

Volgens de toezichthouder zijn consumenten zich er steeds bewuster van dat ze geld kunnen besparen met een overstap naar een nieuwe energieleverancier. Bijna de helft van de consumenten neemt zijn energierekening door en controleert deze. Vooral overstappers doen dit.

Consumenten orienteren zich met name online op energievergelijkers, waar de prijsverschillen goed zichtbaar zijn. De ACM berekent dat een consument die bijvoorbeeld in september een energiecontract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief afsloot, het zogenaamde slaperstarief, tot wel 452 euro had kunnen besparen. Daarvoor had hij moeten overstappen naar het goedkoopste contract voor één jaar tegen een vast tarief.* 

Prijs belangrijkste reden om te switchen 

De voornaamste reden voor mensen om te wisselen van energieleverancier blijft de prijs. Milieu of duurzaamheid wordt wel vaker aangegeven dat dit een belangrijke aanleiding is. Toch is dit jaar slechts 16 procent daadwerkelijk overgestapt om duurzaamheidsredenen. 

Aantal overstappers

Tussen 1 juli vorig jaar en 1 juli dit jaar zijn ruim 1,2 miljoen huishoudens overgestapt van energieleverancier. En mensen die eenmaal overgestapt zijn, doen dat daarna vaker. Het aantal consumenten dat nog nooit van energieleverancier wisselde, wordt dan ook steeds kleiner. Het gaat om 29 procent van de mensen, vorig jaar was dat nog 31 procent.

Meer groene stroom contracten

Sinds 2015 is een forse toename te zien van het aantal afgenomen groene stroomcontracten. Inmiddels neemt 69 procent van de consumenten groene stroom af, terwijl dit in 2015 ruim 10 procent lager was.

*Stap je nu over van een slaperstarief naar een vasteprijs contract, dan bespaar je momenteel zo'n 349 euro én krijg je groene stroom. Benieuwd wat jij kunt besparen? Vul je postcode en jaarverbruik in op onze energievergelijker.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.