Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energievoorschot verdwijnt waarschijnlijk

3 reacties Leestijd: 2 minuten

We hoeven geen voorschot meer te betalen op basis van geschat energieverbruik als het aan de Europese Commissie ligt. Vanaf 2015 wordt maandelijks achteraf betaald voor werkelijk verbruik, zo meldt De Telegraaf afgelopen vrijdag. De achterliggende gedachte is dat we zuiniger gaan stoken als we elke maand een energienota krijgen die het werkelijke gebruik weergeeft.

Zomer goedkoper, winter duurder
De zomer wordt daarmee honderden euro’s per maand goedkoper, de winter veel duurder. Het afschaffen van het voorschot is een slecht idee, vindt branchevereniging Energie Nederland. Technisch is het mogelijk, omdat steeds meer energiemeters van een afstand kunnen worden uitgelezen, maar er is een ander probleem.

Energie Nederland geen voorstander 
"Energieleveranciers zijn zeker voorstander van maandelijks inzicht in de energierekening, maar in een land als Nederland met kans op Elfstedenwinters, is maandelijks afrekenen geen goed idee'', aldus een woordvoerder tegen Energeia. Met het voorschot wordt voorkomen dat minima in de toch al dure decembermaand ineens met een hele hoge energierekening worden geconfronteerd.

Keuze consument
Ook Benergy is voorstander van maandelijks inzicht in de echte energierekening. Anderzijds kunnen we ons goed voorstellen dat het voor sommigen makkelijker is elke maand hetzelfde voorschot te betalen en aan het eind van het jaar echt af te rekenen. Je weet iedere maand waar je aan toe bent. Bovendien voorkom je ermee dat verbruikers én energieleveranciers 's winters 'in de kou' staan, omdat het geld van de zomer op is. Anderen zullen liever achteraf een maandnota ontvangen die het werkelijke gebruik weergeeft. Wij pleiten er daarom voor de keuze aan de consument  te laten: vooruitbetalen op basis van geschat verbruik of achteraf op basis van werkelijk verbruik.

Of het plan nog van tafel geveegd kan worden, is de vraag. Energie Nederland verwacht dat zij hun standpunt in dit debat nog wel naar voren kunnen brengen. De Europese Commissie stelt echter dat het plan snel moet worden vastgesteld en uitgevoerd.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Reacties (3)

Geplaatst door: Veritas ()

Hmm, ik vraag me af of er van het teveel betaalde geld (wat je aan het einde van de periode terug krijgt) rente word gevangen en zo ja, in welke zak verdwijnt het dan....

Geplaatst door: Theo ()

Heb ik net mijn dak vol met zonnepanelen liggen in de zomer heb ik dus overcapaciteit die ik nu in de winter op maak.Met de nieuwe regeling krijg ik maar 7 cent voor elke kWh die ik teveel heb.Nu is dat 22 cent.
Dan duurt het terugverdienen van de installatie nog langer.
Dan stort de hele zonnepanelen markt in elkaar.

Geplaatst door: Aatje ()

Dat zal tijd worden. Ik baal als een stekker dat je het hele jaar elke maand een bedrag moet betalen, en je niet weet waar je aan toe bent tot de eindnota. Bij de bakker hoef je toch ook niet een vast bedrag per maand neer te tellen en dat hij dan na een jaar eens gaat kijken hoeveel euri je nou in werkelijkheid had hoeven betalen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.