Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Enexis bestuurt stroomnet op afstand

door Jeanet Woldring

Netbeheerder Enexis heeft als eerste netbeheerder in Nederland een volledig geautomatiseerd deelnet als standaard in gebruik genomen. Het betreft een deel van het elektriciteitsnet van Enschede. Dit deelnet is op afstand vanuit het bedrijfsvoeringscentrum in Zwolle bedienbaar en observeerbaar. Stroomstoringen in dit deelgebied worden hierdoor aanzienlijk korter.

Tevens kan het getroffen gebied snel worden verkleind. Met deze ingebruikname zet Enexis een volgende stap naar een slim net (Smart Grid). Enexis loopt voorop in Noordwest-Europa door dit systeem als eerste netbeheerder als standaard toepassing op grote schaal in te zetten in haar netten. De afgelopen twee jaar heeft Enexis in proeftuinen samen gewerkt met Europese leveranciers om dit automatiseringssysteem te vervolmaken.

Naast het verkorten van de storingsduur en het verkleinen van het storingsgebied geeft dit de netbeheerder meer controle over het elektriciteitsnet. Hierdoor kunnen storingen door bijvoorbeeld overbelasting tijdig worden voorkomen. Het systeem is zodanig opgezet dat nu al wordt geanticipeerd op toekomstige groei van lokale opwekkers zoals warmtekrachtunits bij tuinders, of Hre-ketels en zonnepanelen bij particulieren. Het systeem zorgt voor een efficiënter beheer van het elektriciteitsnet.

In 2012 ruim 60 procent Enschedese stroomvoorziening geautomatiseerdIn Enschede heeft Enexis in totaal 74.288 klanten, waarvan er 20.465 door dit op afstand bedienbare ‘deelnet Vlierstraat’ van stroom worden voorzien. Dit is 27,5% van het totaal aantal klanten in Enschede. Het ‘deelnet Vlierstraat’ voorziet Enschede-Zuid en een deel van het centrum van elektriciteit. In 2012 wordt een tweede deelnet (Vechtstraat) uitgerust met dit automatiseringssysteem, waarna bijna 64% (47.284 klanten) van de Enschedese stroomvoorziening is geautomatiseerd.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.