Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Enexis voedt recordhoeveelheid groen gas in

door Jeanet Woldring

Netbeheerder Enexis heeft in 2015 ruim 40 miljoen kuub groen gas ingevoed op zijn regionale gasnet.  Dat is een recordhoeveelheid en ruim 10% meer dan een jaar eerder. Daarmee hebben de groengasproducenten voldoende duurzaam gas geleverd om ruim 29 duizend huishoudens, ofwel de gehele stad Assen of Roermond, een jaar lang duurzaam te verwarmen en te laten koken. Hiermee distribueert Enexis het grootste volume groengas van alle netbeheerders naar haar klanten.

Groen gas belangrijke energiebron


Voor Nederland is aardgas sinds de jaren ’50 de belangrijkste energiebron. Inmiddels is 98% van alle huishoudens aangesloten op het aardgasnet en 80% van het energieverbruik van Nederlandse huishoudens is afkomstig van aardgas. Enexis ziet in groen gas een belangrijke energiebron om een bijdrage te leveren aan een duurzaam energiesysteem. Met een totaal opgewekt vermogen van ongeveer 400 GWh, distribueert Enexis evenveel groen gasenergie als alle zonnepanelen binnen het Enexis-verzorgingsgebied. 

40 miljoen_kuub_groen gas.jpg

Wat is groen gas?

Groen gas wordt gemaakt door biogas geschikt te maken voor huishoudelijk gebruik. Groen gas wordt schoon geproduceerd, is hernieuwbaar en is daarmee de duurzame variant van aardgas. Het grootschalig kunnen produceren van groen gas is essentieel om de energietransitie een stap verder te brengen, aldus de netbeheerder. Vergeleken met het totale jaarverbruik van gas binnen het Enexis-verzorgingsgebied, neemt groen gas met 0,7% nog een beperkte rol in. Enexis verwacht dat dit percentage de komende jaren verder zal toenemen. 

Enerzijds omdat er nieuwe groengasproducenten bij zullen komen waardoor er steeds meer groen gas opgewekt zal worden. Anderzijds omdat de netbeheerder verwacht dat in 2030 nog maar 80% van alle klanten op het gasnet is aangesloten, waardoor er minder gas gebruikt zal worden.

Enexis- verzorgingsgebied 2016.jpg

Directeur Jan Peters is trots op de groengasproducenten die aangesloten zijn op het Enexis-netwerk, omdat zij hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. "Door bijvoorbeeld de ontwikkeling van de Groen Gas Booster​​​ faciliteert Enexis grootschalige groengasinvoeding.”

Enexis verzorgt in 2016 de distributie van gas naar ruim 2 miljoen klanten in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant, Limburg en via Endinet, regio Eindhoven. Elektriciteit gaat naar 2,7 miljoen klanten. 

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.