Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Essent neemt Westland Energie Services over

1 reactie

Essent neemt Westland Energie Services over voor circa 90 miljoen euro. De aandeelhouders van Westland, vooral de gemeente Westland (86%), en de toezichthouder NMA moeten nog toestemming geven voor de overname.

Essent ziet goede mogelijkheden in het specialistische energiebedrijf dat veel wkk-centrales* exploiteert en in de tuinbouwsector zeer actief is. De grootste energieleverancier van Nederland verwacht door de overname de specifieke kennis en ervaring binnen te halen op het gebied van energielevering en energieservices aan de glastuinbouwsector.

Westland Energie, de grootse leverancier van de glastuinbouwsector in Nederland, stond sinds september te koop. Essent heeft beloofd de werkgelegenheid bij Westland in stand te houden. Het kantoor blijft ook in Poeldijk. Bij Westland Energie werken 240 mensen. Het bedrijf heeft ongeveer 3000 glastuinbouwbedrijven als klant, alsmede 700 zakelijke afnemers en 42000 huishoudens in de regio Westland en Midden-Delfland. De gezamenlijke omzet van Westland Energie, VEK en Hortimax was in 2006 ongeveer 700 miljoen euro, waarvan ongeveer 300 miljoen gerealiseerd wordt met de verkoop van gas. De omzet van Essent was in 2005 6,3 miljard euro. Bij dit bedrijf werken 12000 mensen. Essent is van plan te fuseren met Nuon, de op een na grootste energieleverancier van Nederland.

*wkk staat voor warmtekrachtkoppeling. Warmte en elektriciteit worden meestal gescheiden opgewekt. Het is echter ook mogelijk de warmte en elektriciteit gelijktijdig op te wekken: we spreken dan van warmtekrachtkoppeling.

Bronnen: Energeia en Technalia

Deel dit artikel op:

Reacties (1)

Geplaatst door: L.van Bommel ()

De gemeente Westland geeft onze belangrijke inkomstenbron voor het luttele bedrag van é 90 miljoen, gezien de omzetten van de energiebedrijven, uit handen.Essent heeft e.e.a. beloofd,houden die ook stand NA de fusie tussen Essent en Nuon, ik ben benieuwd hoe het na deze fusie verder zal gaan met het kantoor in Poeldijk en de werkgelegenheid!
Over de energieprijzen voor de huishoudens is door de zgn "marktwerking", gezien de ervaringen uit andere sectoren, ons nu wel duidelijk, de bewoners van het Westland zijn de dupe.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.