Essent, Nuon en Eneco verhogen tarieven per 1 juli

door Jeanet Woldring (2 reacties)

Klanten van de energiebedrijven Essent, Eneco en Nuon kunnen deze zomer een verhoging verwachten van de energierekening. Op jaarbasis bedraagt de verhoging 20 tot 50 euro voor doorsnee huishoudens.  Dat bericht de Volkskrant.

Vorig zomer werden de tarieven van stroom en gas ook al verhoogd, waardoor huishoudens toen op jaarbasis circa 30 euro meer kwijt waren. 

Essent verhoogt nu het meest. Per 1 juli gaan de energietarieven per maand met ruim vier euro omhoog. Op jaarbasis is dat 53 euro. Nuon voert een tariefsverhoging van €1,70 per maand door voor stroom en gas. Deze energieleverancier ging er vorig herfst al vanuit dat een gemiddeld huishouden in 2006 zo'n 135 euro meer moet betalen dan in 2005.

Eneco verandert alleen de gasprijs, waardoor de klant per maand €1,40 meer moet betalen. De elektriciteitsrekening wordt vooralsnog niet verhoogd door de op twee na grootste energieleverancier van Nederland. 

De afgelopen jaren is energie in Nederland enorm in prijs gestegen. De tarieven voor stroom en gas zijn in drie jaar tijd gemiddeld met 300 euro gestegen.

De stijgingen zouden met name verband houden met de gestegen prijzen voor aardolie. Omdat de gasprijs sterk is gekoppeld aan de olieprijs, betalen huishoudens aanmerkelijk meer voor hun gas. Ook de prijs voor elektriciteit stijgt mee, omdat de stroom in Nederland voornamelijk met gas wordt opgewekt.

Bron: Volkskrant

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (2)

Geplaatst door: kim

Hallo,

Betekent dat ook dat groene energie prijzen omhoog gaan? Of zijn die niet aan de conjunctuur verbonden?

Gr. Kim

Opmerking van de redactie op 29-05-2010
In de regel gaan de prijzen van groene energie dan eveneens omhoog, uiteraard afhankelijk van de leverancier.
Geplaatst door: Alra.

Was het niet zo dat de tarieven 25procent goedkoper zouden worden per 1juli?Hoe kan dan de prijzen ineens stijgen?Gr. Alra.

Opmerking van de redactie op 09-04-2009
Waarschijnlijk kijkt u naar oud bericht aangezien de variabele tarieven per 1 juli wel zullen dalen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.