Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Essent wil kleinverbruikers 1 jaar vastleggen

Leestijd: 2 minuten


Energiebedrijf Essent wil per 1 augustus a.s. bijzondere voorwaarden toevoegen aan de algemene leveringsvoorwaarden. waardoor huishoudelijke klanten  één jaar vastzitten aan het contract.

Vanwege de liberalisering van de energiemarkt per 1 juli 2004 aanstaande zegt Essent dat bij alle energiebedrijven een aantal (beperkte) aanpassingen van de algemene leveringsvoorwaarden noodzakelijk zijn. Essent heeft deze verwoord in de Bijzondere Voorwaarden, die binnenkort te downloaden zijn via de website van het energiebedrijf.  Alle huidige klanten worden binnenkort schriftelijk geïnformeerd over de Algemene en de Bijzondere Voorwaarden.

Kort gezegd komt het er op neer dat contracten met consumenten en kleinzakelijke afnemers per 1 augustus a.s. worden omgezet in een jaarcontract, met een opzegtermijn van 3 maanden.  Dit contract wordt zonder opzegging ieder jaar met 1 jaar automatisch verlengd. Momenteel zijn de contracten nog voor onbepaalde tijd met een opzegtermijn van 3 of 6 maanden.

In de praktijk betekent het dat een klant die zijn contract met Essent niet voor 1 augustus a.s. opzegt, er automatisch een heel jaar lang aan vastzit. Verhogingen van leveringstarieven en wijzigingen van voorwaarden in het jaarcontract worden 6 weken van te voren bekend gemaakt. Opzeggen moet dan binnen 2 weken daarna. Heeft een klant na opzegging bij Essent nog geen nieuwe leverancier geselecteerd, dan levert het bedrijf nog 6 weken door tegen ‘dan geldende’ tarieven.

Essent’s voorgenomen veranderingen in de voorwaarden stuiten op veel verzet. MKB-Nederland vindt dat Essent klanten ‘nagenoeg heeft gebonden tot 1 juli 2005 met een opzegtermijn van 3 maanden’. De Consumentenbond vindt de voorwaarden van Essent een beperking voor de klant. Aangenomen wordt dat veel mensen de ontwikkelingen van de liberalisering eerst willen afwachten, alvorens te beslissen wel of niet over te stappen. Bij Essent zouden ze deze beslissing al voor 1 augustus a.s. moeten maken, anders zitten ze voor een jaar jaar bij Essent. Dit beperkt dus de keuzevrijheid van de consument, iets wat een kenmerk van liberalisering zou moeten zijn.

Minister Brinkhorst heeft de DTe opdracht gegeven te onderzoeken of dit voorgenomen besluit van Essent wel mogelijk is.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 6 mei 2004

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.