Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

EU: standpunt kernernergie en schaliegas verdeeld

door Jeanet Woldring

De Europese Commissie heeft zich voor schaliegas uitgesproken en ziet geen toekomst in kernenergie. Dit staat in het strategisch plan voor de Europese energie-unie dat vandaag in Brussel wordt gepresenteerd.

De huidige crisis in Oekraïne heeft doen beseffen hoe afhankelijk omliggende Europese landen zijn van Russisch gas en welke gevaren dit met zich mee kan brengen. Door het stimuleren van eigen energiewinning zoals schaliegas of duurzame bronnen kan deze afhankelijkheid worden verminderd.

De Europese Commissie heeft met een schuin oog gekeken naar de Verenigde Staten waar schaliegas ervoor heeft gezorgd dat dit land bijna energie-onafhankelijk is geworden. Schaliegas vormt voor veel lidstaten (waaronder Nederland) echter nog een te onzekere factor aangezien de boorrisico`s en lange termijn milieu effecten niet duidelijk zijn. 

Landen zoals Frankrijk, Polen en Groot-Brittannië leunen zwaar op kernenergie en hebben al bezwaar gemaakt tegen dit plan. Duitsland daarentegen is reeds begonnen met het ontmantelen van haar kernenergiecentrales en heeft zwaar ingezet op wind- en zonopwekking. Andere landen stellen dat kernenergie juist bijdraagt aan lagere CO2 emissies en staan daarmee lijnrecht tegen het plan.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.