Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

EU wil de afhankelijkheid van Russisch gas verminderen

door Jeanet Woldring

De Europeanen moeten efficiënter omgaan met energie. Dat vermindert ook de Europese afhankelijkheid van Russisch gas. Bijna een kwart van al het gas dat de EU consumeert komt uit Rusland. Nederlandse huishoudens en bedrijven zijn echter hoofdzakelijk afhankelijk van het Groningse gas.

Tot 2030 moet in de Europese Unie 30 procent op het energieverbruik worden bespaard, stelde de Europese Commissie in Brussel woensdag 23 juli. Dat kan onder meer door beter geïsoleerde gebouwen en energiezuinigere boilers en huishoudelijke apparaten. Het voorstel van de commissie maakt deel uit van een breder pakket energie- en milieumaatregelen. Zo stelde Brussel begin dit jaar al voor de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 met 40 procent terug te dringen.

In maart van dit jaar hebben de regeringsleiders van de 28 lidstaten aan  de Europese Commissie  op de EU-top in Brussel al gevraagd maatregelen voor te bereiden om de energie-afhankelijkheid terug te dringen.
“We zijn nu nog zeer afhankelijk van anderen, dat onderstreept ook de huidige situatie met Rusland en Oekraïne”, zei premier Rutte tegenover persbureau Novum. Hij verwees hiermee naar het grote aandeel Russisch gas dat de EU verbruikt. Bijna een kwart van al het gas dat de EU consumeert komt uit Rusland. 

Oud-topman van Gasunie, George Verberg, gaat nog verder. Hij wil dat de EU over een paar maanden tijdelijk geen gas meer koopt van het Russische gasbedrijf Gazprom, als sanctie tegen Rusland. Hij vindt dat president Poetin internationaal tot de orde moet worden geroepen in verband met zijn steun aan de separatisten in Oost-Oekraïne en zijn gebrek aan medewerking bij de afwikkeling van de aanslag op de MH-17.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.