Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Flevolandse boeren halen groene stroom uit mest

Drie Flevolandse agrariërs en de schoolboerderij van de Christelijke Agrarische Hogeschool (CAH) Dronten gaan groene stroom halen uit mest. Daarvoor gebruiken ze biogas-installaties. Het is voor het eerst dat Nederlandse boerenbedrijven gebruik maken van dergelijke installaties. Dat maakte de provincie Flevoland dinsdag bekend.

In de biogas-installatie wordt door vergisting groene stroom gehaald uit mest. Die elektriciteit wordt verkocht aan energiebedrijf Nuon. De gemengde boerderijen gebruiken zelf de warmte die bij het proces vrijkomt. Gewassen kunnen de mineralen in de vergiste mest bovendien heel goed benutten, waardoor kunstmest niet meer nodig is op de akkers. Verder komen er bij vergisting van mest minder broeikasgassen en stank vrij.

Tot nu toe werden de installaties alleen gebruikt op proefboerderijen. Het totale project kost in totaal 4,6 miljoen euro. De betrokken boeren en de CAH dragen 2,7 miljoen euro bij. De provincie hoest iets meer dan 1,5 miljoen euro op. Een miljoen daarvan is afkomstig van een Europees subsidiepotje.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.