Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gaat de energienota omlaag per 1 juli?

door Arnoud Timmerman

enecoschiphol6.jpgVoor sommige klanten van Eneco gaat gaat de energierekening per 1 juli flink omlaag. Dat heeft de energieleverancier eind mei bekend gemaakt.Voor wie geldt dat en wat doen de andere 2 grote energieleveranciers, Essent en Nuon?

Het gaat om Eneco-klanten die gekozen hebben voor variabele tarieven. Dat is iets meer dan de helft van de consumentenklanten volgens de aanbieder  Variabele tarieven worden doorgaans twee keer per jaar, in januari en juli, herzien. Een gemiddelde klant met een verbruik van 2800 kWh en 1200 m3 gaat er volgens Eneco ongeveer 133 euro op vooruit op jaarbasis.

Wat doen de 2 andere grote energieleveranciers?

Nuon gaat de variabele energietarieven per 1 juli eveneens verlagen, maar de vaste leveringsprijs (vastrecht) stijgt. Nuon wil nog niet aangeven met hoeveel. Essent houdt de tarieven voor zijn klanten gelijk.

Wat betalen huishoudens nu gemiddeld bij Eneco, Nuon en Essent?

In vergelijking met Essent en Nuon zijn consumenten met een onbepaalde tijd contract met variabele tarieven bij Eneco momenteel het duurste uit. Een gemiddeld huishouden betaalt sinds 1 januari 2350 euro op jaarbasis. Bij Nuon 2245 euro en Essentklanten zijn het goedkoopste uit met 2203 euro. Dit geldt voor een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas.

Hoe kan het dat Eneco de tarieven verlaagt, terwijl die bij Essent gelijk blijven?

Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com en Energiewereld.nl: „Wat hier een rol kan spelen, is dat Eneco de tarieven per 1 januari iets meer heeft verhoogd dan Essent. Daardoor heeft Eneco nu waarschijnlijk de ruimte om de prijzen te verlagen. Wellicht heeft Eneco ook iets scherper ingekocht, maar dat weet je eigenlijk altijd pas achteraf”.

Profiteren huishoudens met stadsverwarming ook van lagere tarieven per 1 juli?

Helaas, de tarieven voor stadsverwarming worden slechts één keer per jaar vastgesteld. Dat gebeurt op 1 januari.

Had het kabinet dan toch gelijk?

Nee. Het kabinet rekende op een lichte stijging van de energierekening in 2019, omdat het uitging van een veel lager verbruik dan het gemiddelde echt is. En daarbij hanteerde het ook nog eens lagere tarieven en baseerde het zich op cijfers uit 2017. Dat de energietarieven nu iets omlaag gaan, neemt niet weg dat het kabinet met de verkeerde uitgangspunten aan het rekenen sloeg.

variabele-tarieven-omlaag-eneco.png

"Termijnbedrag niet verlagen"

Bovendien zien huishoudens hun gas- en stroomnota dit jaar wel degelijk stijgen. Dat komt vooral door de hogere energiebelasting per 1 januari. Ben Woldring raadt klanten van Eneco en Nuon dan ook aan om hun maandbedrag niet te verlagen ondanks dat hun energietarieven per 1 juli omlaag gaan. „Houd er ook rekening mee dat je gasverbruik in het tweede halfjaar een stuk lager is dan in het eerste halfjaar.”

Deel dit artikel op:

Arnoud Timmerman

Marketing Manager
Arnoud Timmerman
Ik ben Arnoud, sinds 2016 werkzaam voor Gaslicht.com, inmiddels als marketing manager. Mijn werk is ontzettend veelzijdig. Van berichten op social media tot acties met partners en nieuwe TV- en radiocommercials; elke dag is anders. Besparen op je energierekening door over te stappen is zó ontzettend eenvoudig dat ik mijn enthousiasme daarover niet onder stoelen of banken steek. Maar ook als er vragen zijn zit er 7 dagen per week een sterk team met energiespecialisten voor u klaar.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.