Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gas duurder, stroom goedkoper dan EU-gemiddelde

door Jeanet Woldring

Nederlandse huishoudens betalen meer voor hun aardgas dan gemiddeld in de Europese Unie. Dat meldt het CBS vandaag.

Stroom juist goedkoper

In het laatste halfjaar van 2015 betaalde de Nederlandse consument ruim 75 eurocent voor een kubieke meter aardgas. In slechts vier EU-landen waren huishoudens duurder uit. De elektriciteitsprijs is in ons land juist lager dan het EU-gemiddelde.  

Gasprijs zo hoog door belasting

De gasprijs per kubieke meter steeg in vijf jaar tijd van 65 eurocent naar 75,4 eurocent in 2015. Dat komt vooral door de gestegen belastingen op aardgas: de basisprijs (exclusief belastingen) steeg in deze periode met 0,9 eurocent per kubieke meter, de belastingen (btw en heffingen) zijn met 9,5 eurocent gestegen. 

Zweden het duurst, Roemenië het goedkoopst

In de 28 EU-landen was de gasprijs in 2010 gemiddeld 55,3 eurocent en in 2015 gemiddeld 69,1 eurocent. Eind 2015 waren er slechts vier EU-landen waar huishoudens meer betaalden voor een kubieke meter aardgas dan in Nederland. Dat was in Zweden, Portugal, Spanje en Italië. Huishoudens in Zweden betaalden met 1,14 euro per kubieke meter het meest van alle EU-inwoners. Alleen huishoudens in Denemarken en Zweden betaalden in 2015 hogere belastingen op gas dan huishoudens in Nederland. In Roemenië was gas het goedkoopst. 

In 2015 betaalde een gemiddeld Nederlands huishouden zo’n 1200 euro per jaar aan aardgas. 

Lees meer over energiebelasting op energieverbruik

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.