Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gas en elektra in oudere huizen vaak onveilig

De elektra- en gasaansluitingen in oudere koop- en huurhuizen zijn vaak onveilig. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nutsbedrijf Regio Eindhoven. De komende maanden wil het bedrijf het onderzoek uitbreiden naar huizen van een jongere datum. Een woordvoerder heeft dit donderdag meegedeeld.

Hij bestempelt de eerste resultaten als ,,zeer ernstig‘‘. Het onderzoek is op basis van vrijwilligheid uitgevoerd in ongeveer 700 huizen die zijn gebouwd voor 1970. In 40 procent van de panden bleek de cv-ketel niet of nauwelijks te worden onderhouden. De kans dat daardoor het levensgevaarlijke koolmonoxide ontstaat, neemt daardoor fors toe, aldus de zegsman. Er is geen aanleiding om te veronderstellen dat de situatie in de regio Eindhoven afwijkt van het landelijke beeld.

Een op de vijf gasleidingen in de onderzochte woningen bleek lek te zijn. In een kwart van de panden was de ventilatie onvoldoende en in 35 procent van de gevallen troffen de controleurs mankementen aan in de elektrische installatie.

Het onderzoek is enkele maanden geleden begonnen op initiatief van de gemeente Eindhoven en het nutsbedrijf. Op dat moment was het volgens de woordvoerder volstrekt onduidelijk hoe het was gesteld met de veiligheid. In het verleden waren de energiebedrijven verantwoordelijk voor een geregelde controle van de installaties. Die plicht is echter komen te vervallen.

Het Nutsbedrijf regio Eindhoven denkt het onderzoek binnen enkele weken te kunnen afronden.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.