Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gasunie: GTS per januari 2004 zelfstandig


Een onafhankelijke instantie, die het transport van aardgas verzorgt, zonder binding met de aardgasleveranciers (waarvan Gasunie er één is), is essentieel voor het welslagen van een vrije aardgasmarkt. Het lijkt eindelijk zo ver te komen.

Het transport van aardgas is vanaf 1 januari 2004 geen verantwoordelijkheid meer van het oude vertrouwde Gasunie. De zware pijpleidingen, die overal dwars door Nederlad lopen vallen dan onder beheer van Gas Transport Services (GTS). Volgens minister Brinkhorst van Economische zaken is het de bedoeling dat de Staat bij de juridische verzelfstandiging enig aandeelhouder wordt. Gasunie zelf hoopt op meer aandeelhouders dan alleen de staat.

Dit is niet te verwarren met de locale transportleidingen, die door de straten van uw woonplaats lopen. Deze leidingen transporteren ook gas, maar zij waren en blijven eigendom van uw locale energiebedrijf.

Voor het handelsbedrijf (Gasunie Trade and Supply), de commerciële tak van de op te splitsen Gasunie, blijven de aandeelhouders, zo schrijft de minister, voorlopig dezelfde als bij het huidige bedrijf: Shell (een kwart), ExxonMobil (een kwart) en de Staat (de helft).

Waarschijnlijk pas na 2005 zal de Staat zich geheel als aandeelhouder uit Gsunie Trade and Supply terugtrekken, zodat alleen Shell en ExxonMobil overblijven.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.