Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gasunie tegen afsplitsing van de netten

De Gasunie is tegen de afsplitsing van de gasnetten van energiebedrijven als Eneco en Nuon. Volgens hoofddirecteur G. Verberg krijgen deze bedrijven daardoor een achterstand op buitenlandse bedrijven die actief zijn in Nederland. Die bezitten weliswaar eveneens geen netten in Nederland, maar worden wel gesteund door een machtige moedermaatschappij.

Wil Gasunie in de toekomst blijven leveren aan de ‘netloze‘ Nederlandse bedrijven, dan eist het extra bankgaranties, zegt Verberg. Dat brengt weer extra kosten met zich mee. Een buitenlands bedrijf krijgt daarentegen een garantie van het moederbedrijf dat buiten Nederland wel distributienetten bezit. Bovendien moeten bedrijven zonder distributienetten geld lenen tegen een hogere rente. Standard & Poor‘s verlaagde onlangs al de kredietwaardigheid van de Nederlandse energiebedrijven. Dat vertaalt zich in 5 tot 10 euro per klant, rekende Verberg voor.

Het gevaar bestaat dat bedrijven zichzelf de markt uitprijzen. Minister Brinkhorst van Economische Zaken loopt dan ook met zijn plannen vooruit op omringende landen, vindt Verberg.

De scheidend hoofddirecteur, die op 1 juli vertrekt, uitte zijn kritiek tijdens de presentatie van het jaarverslag. Daaruit blijkt dat Gasunie steeds meer marktaandeel verliest. Bij de grootverbruikers, die al enkele jaren zelf hun leverancier mogen kiezen, is al bijna de helft overgestapt naar een andere leverancier. De markt voor kleine verbruikers gaat per 1 juli open. Ook daar zullen bedrijven en particulieren op zoek gaan naar andere energiebedrijven, al verwacht Gasunie niet dat het zo snel zo zal gaan als bij de grote klanten. ,,Bovendien komen grootverbruikers voor een deel weer terug‘‘, verwacht Gasunie.

Vorig jaar wist de onderneming 77 miljard kubieke meter gas af te zetten, waarvan 34 miljard in het binnenland. De afzet lag 3 procent lager dan in het voorgaande jaar. Doordat de gasprijzen gemiddeld 8 procent hoger lagen, kwam de omzet 5 procent hoger uit op 11,3 miljard euro. Voor dit jaar verwacht Gasunie een lagere afzet van bijna 76 miljard kubieke meter en een omzet van ruim 10 miljard euro.

Om toch maar gas te blijven verkopen zoekt Gasunie steeds vaker zijn weg buiten Nederland. Vooral het Verenigd Koninkrijk biedt mogelijkheden. Het bedrijf heeft plannen voor de aanleg van een gaspijpleiding van Balgzand naar het Britse Bacton. Die moet uiteindelijk gas uit Siberië kunnen transporten tot aan de andere kant van de Noordzee.

Zowel de Nederlandse als Britse instanties hebben inmiddels hun goedkeuring verleent aan het project. Het wachten is op het groene licht uit Brussel. Dat duurt langer dan verwacht, zei Verberg.

Verberg maakte verder bekend dat Gasunie een Landelijke Netbeheerder gaat opzetten. Die moet 1 juli gaan draaien. Deze zelfstandige beheerder vestigt zich in Groningen. Er komen 175 tot 225 mensen te werken, afkomstig van Gasunie.

Ook had Verberg nog een noviteit op het gebied van duurzaam ondernemen. Het bedrijf wil in 2005 enkele honderden warmtekrachtcentrales bij particulieren gaan plaatsen. Deze mini-elektriciteitscentrales kunnen een huishouden met behulp van gas van stroom voorzien. Bij overschot leveren zij aan het stroomnet. Verberg verwacht er veel van. Over vijf jaar denkt hij duizenden, zo niet tienduizenden, van deze centrales te kunnen afzetten. Hij moet nog wel rond de tafel met energiebedrijven die hem moeten steunen bij de uitvoer van dit plan.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.