Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gasunie voelt concurrentie steeds sterker in eigen land

De Gasunie heeft vorig jaar in Nederland minder gas verkocht. De totale afzet van de onderneming die gas verkoopt en distributeert, daalde 2,6 procent tot 77,3 miljard kubieke meter. De daling was geheel toe te schrijven aan de binnenlandse markt. De verkoop aan het buitenland bleef wel op peil.

Gasunie zette in Nederland ongeveer 34 miljard kubieke meter af, zei een woordvoerder maandag. De totale binnenlandse gasmarkt bedraagt ongeveer 45 miljard kubieke meter. ,,Wij zaten rond de veertig miljard kubieke meter‘‘, aldus de woordvoerder.

Gasunie verliest sinds drie jaar marktaandeel aan concurrenten als Nuon, Essent en Eneco. Sinds de liberalisering van de gas- en stroommarkt voor groot en later ook middelgrote verbruikers mogen ook andere bedrijven dan de Gasunie gas verkopen. In juli kunnen ook kleinverbruikers en consumenten voor het eerst zelf hun leverancier kiezen.

Ondanks de lagere afzet wist Gasunie wel meer geld binnen te halen. Dat kwam door de hogere gasprijzen. De omzet steeg met 5,7 procent tot 11,3 miljard euro. De gasprijs per kubieke meter steeg in vergelijking met een jaar eerder van 13,5 tot 14,8 eurocent. De toename is volgens Gasunie volledig toe te schrijven aan de hogere olie-en gasprijzen op de wereldmarkt.

Gasunie is eigendom van de Nederlandse staat en de energiebedrijven Shell en ExxonMobil. Het bedrijf maakt een vooraf afgesproken winst van 36 miljoen euro en keert die uit aan de drie aandeelhouders.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.