Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Geen verplichte slimme meters

door Jeanet Woldring 2 reacties

De slimme meter wordt op vrijwillige basis ingevoerd. Minister Maria van der Hoeven  kwam aan de kritische bezwaren van de kamerleden tegemoet door het verplichte karakter van de slimme meter te schrappen.  De minister kreeg hiermee de Eerste Kamer achter zich.

Eerder wilde ze de slimme gas- en elektriciteitsmeter verplicht invoeren om zo tot een duurzamere energievoorziening te komen. De Consumentenbond en een deel van de Eerste Kamer zijn echter van mening dat de meters op gespannen voet staan met de privacyregels. 

Meterstanden op afstand afleesbaar
Met 'slimme meters' kunnen gebruikers van een afstand hun meterstanden aflezen en hun verwarming afstellen. Ook kunnen de leveranciers met deze meters het energieverbruik van de eindgebruikers beïnvloeden om bijvoorbeeld piekverbruik te voorkomen. Deze verplichting geldt bij nieuwe aansluitingen, op verzoek van de eindafnemer, bij vervanging van de bestaande meters en bij ingrijpende renovaties. Verder moeten energieleveranciers hun klanten elke twee maanden een verbruiks- en indicatief kostenoverzicht sturen in duidelijke en begrijpelijke taal.

Voorstel in 2008 door Tweede Kamer
Het voorstel  is op 3 juli 2008 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft op 24 maart 2009 met de minister van Economische Zaken gedebatteerd over het wetsvoorstel. Op dinsdag 31 maart 2009 zou gestemd worden. Dit is op verzoek van de fractie van de PvdA van de agenda afgevoerd.  Vandaag is het wetsvoorstel in afwachting van een novelle aangehouden. 

Novelle
Omdat de Eerste Kamer wetsvoorstellen niet kan weigeren, komt Van der Hoeven met een zogeheten 'novelle'. Dat betekent dat zij 'verplicht' verandert  in 'vrijwillig'. Daarna moet de Tweede Kamer er weer goedkeuring aan verlenen, voordat de Eerste Kamer er opnieuw over spreekt. Daar gaan waarschijnlijk maanden overheen.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (2)

Geplaatst door: Ome willem ()

Schandalig voorstel, terecht dat dit is afgewezen door een oplettende 1e kamer.

Nog even en ALLES word van iedereen in Nederland vastgelegd omwille van `besparing en beleid maken`

Bah, geen slimme meter in mijn huis!

Geplaatst door: Hans ()

Met nieuwbouwhuis geen keus of je wel of niet een BVD/CIA/KGB spionage instrument in je huis wilt hebben. De minister hoorde ik zeggen: die hebben dan pech gehad.
Wat een arrogante taart dat onmens. Met zo`n meter kan een handlanger van het inbrekersgilde bij een private leverancier zo zien of een huis bewoont is. Kom je van vakantie terug is je huis leeg.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.