Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gemiddelde energierekening stijgt in 2019 met 153 euro

door Jeanet Woldring

energiebelasting-rijksoverheid.PNGDe energierekening gaat volgend jaar fors omhoog. In het Belastingplan 2019 staat aangegeven dat energie flink duurder wordt in 2019. Gemiddeld € 153 extra aan belastingen. Hoe zit dat precies en wat kun je doen om je energierekening te verlagen? 

Energiebelasting stijgt

De energiebelasting stijgt fors in 2019. De belasting op stroom daalt weliswaar, maar de heffingen op gas en Opslag Duurzame Energie gaan omhoog en de vermindering energiebelasting neemt af. De hoogte van de stijging in energiebelasting hangt af van je energieverbruik van je huishouden. Voor huishoudens met een gemiddeld energieverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas gaat het om een stijging van € 153 per jaar, zo hebben wij berekend. Hoe is dat bedrag opgebouwd?

In onderstaande infographic laat de overheid zien dat de belasting op energie gemiddeld met circa 130 euro stijgt. Dat is weliswaar inclusief de stijging van de Opslag Duurzame Energie, maar exclusief btw van 21%.

minfininfographicsenergie-belasting-az.jpg

Verwachte stijging energiebelasting 2019

Wij berekenden de stijging voor een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 1500 m³ gas en 3500 kWh elektriciteit. Het Belastingplan moet nog goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer. 

Stijging energiebelasting 2019 t.o.v. 2018
Energiebelasting gas   + € 54,45
Energiebelasting stroom    - € 30,49
Opslag Duurzame Energie gas   + € 43,38
Opslag Duurzame Energie stroom   + € 24,14
Belastingvermindering (heffingskorting)             + € 61,71
Totale stijging gemiddelde energierekening +  € 153,19

            
Toch lagere energierekening?

Gelukkig kun je eenvoudig besparen op je vaste lasten. In de eerste plaats door minder energie te verbruiken (lees: verspillen). En in de tweede plaats door over te stappen op een goedkopere energieleverancier Wij helpen je hierbij. Met onze energievergelijker kun je eenvoudig nu al een besparing pakken op je energierekening. Overstappen via onze vergelijkingssite kan je een welkomstpremie tot 300 euro opleveren!

Naar de energievergelijker

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren