Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Goed nieuws voor zonnepaneelbezitters: meer opbrengst

door Jeanet Woldring

Goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen! Het afgelopen jaar was voor zonne-energie een goed jaar, met 7 procent meer opbrengst dan in een gemiddeld jaar. Dat komt doordat de zoninstraling en het aantal zonuren hoger waren dan voorgaande jaren.

Zoninstraling belangrijker dan zonuren

Milieu Centraal heeft uitgerekend hoeveel de opbrengst van de in Nederland opgestelde installaties voor zonne-energie bedraagt. Men gaat uit van een totaal opgesteld vermogen van 1 gigawatt en kijkt vervolgens naar het aantal zonuren en de intensiteit van de zoninstraling. Het jaar 2015 telde 1785 zonuren, 145 uren meer dan het gemiddelde. 

In 2014 werden 1840 zonuren geteld, maar toch is de opbrengst van goed geplaatste installaties over 2015 hoger. Dat komt door de zoninstraling, de ‘kracht van direct en diffuus zonlicht’, aldus Milieu Centraal.

Hogere temperatuur, lagere opbrengst

Het KNMI houdt de zoninstraling bij en heeft berekend dat over 2015 de gemiddelde instraling 5,5 procent hoger lag dan het langjarig gemiddelde. Maar ook de temperatuur speelt een rol. In een warme zomer met veel zon daalt de opbrengst van zonnepanelen als deze hun warmte niet kwijt kunnen. Een koele, maar zonnige zomer levert meer zonne-energie op dan een hete. In de winter heeft de temperatuur minder invloed.

Regionale verschillen 

Ook regionaal zijn er duidelijk verschillen in opbrengst van zonnepanelen. De zoninstraling is namelijk niet overal in Nederland hetzelfde. 

In het westen van Nederland is de zonne-instraling intensiever dan in het oosten van Nederland. De regionale verschillen in zonnestroomopbrengst kunnen wel tot 10 procent oplopen. 

Voor een actuele weergave geeft adviesbureau Siderea een overzicht van de landelijke opbrengst berekening en de globale instraling over 2015.

Lees meer over salderen en terugleveren

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.