Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Google Maps laat zien of dak geschikt is voor zonnepanelen

door Jeanet Woldring

Binnenkort kun je bekijken hoeveel zonne-energie jouw dak opwekt via Google Earth. Google heeft een dienst gelanceerd die je laat zien hoeveel energie je kunt opwekken door zonnepanelen op je huis te plaatsen. Project Sunroof toont hoeveel geld je daarmee kunt besparen. Om te beginnen in de VS.

Data van Google Maps

Project Sunroof gebruikt daarvoor data van Google Maps. 3D-modellen worden gebruikt om te berekenen hoeveel ruimte het dak van een gebouw heeft voor zonnepanelen. Die gegevens worden gecombineerd met data over de stand van de zon gedurende het jaar, het type bewolking en de gemiddelde temperatuur in de buurt. De dienst houdt zelfs rekening met de hoeveelheid schaduw van nabij gelegen objecten. Zo weet Google hoeveel energie een zonnepaneel ongeveer kan opleveren. Dat wordt vervolgens vertaald naar een jaarlijkse bezuiniging op de energierekening in dollars. 

Project Sunroof werkt momenteel alleen nog in de steden Boston, San Francisco en Fresno, maar Google is van plan dat in de toekomst uit te breiden. Het is nog onbekend wanneer de service naar Nederland komt.

Het werkt als volgt: je typt je adres in en hoeveel je momenteel kwijt bent aan elektriciteit, en Project Sunroof rekent je voor wat de omvang van je installatie zou moeten zijn. Zo is het een handige tool voor mensen die graag zoveel mogelijk geld overhouden aan het eind van de maand. Bekijk de werking van Project Sunroof in deze YouTube video

Zonnepanelen steeds goedkoper

Nu zonnepanelen steeds goedkoper worden, willen veel huiseigenaren  overschakelen op zonne-energie vanwege de kostenbesparing en de bijdrage aan het milieu. Maar het is vaak lastig om snel in te schatten hoeveel zonnepanelen precies opleveren voor een dak. Sunroof laat huiseigenaren daarom zien hoeveel uren zonneschijn hun dak per jaar krijgt en hoeveel ruimte er voor zonnepanelen is op hun dak. Als huiseigenaren besluiten tot installatie, geeft Sunroof ook suggesties voor goede installateurs in de buurt.

Online checken of dak geschikt is

Maar ook veel Nederlandse woningeigenaren kunnen nu al online checken of hun dak geschikt is voor zonnepanelen. Daarvoor zijn diverse tools zoals bijvoorbeeld 123 zonne-energie van Vereniging Eigen Huis. De berekeningen zijn weliswaar minder uitgebreid dan bij Sunroof, maar ze geven je wel een snel beeld of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Zonnepaneelbezitters en energie vergelijken

En heb je eenmaal zonnepanelen, dan wil je natuurlijk weten bij welke energieleverancier je het beste uit bent als je stroom teruglevert aan het net. Dat kan nu heel eenvoudig met onze vernieuwde Energievergelijker, waarbij je niet alleen kunt aangeven hoeveel energie je verbruikt, maar ook hoeveel elektriciteit jeopwekt op jaarbasis. Vervolgens wordt razendsnel uitgerekend bij welke energieleverancier je het meest kunt besparen.

Vraag je je af of zonnepanelen iets voor jou zijn? Alles wat je moet weten over zonnepanelen

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.