Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Greenchoice pleit voor principe: vervuiler betaalt

door Jeanet Woldring

De meeste Nederlanders staan positief tegenover het principe 'de vervuiler betaalt’. Dit blijkt uit onderzoek onder 1125 Nederlanders in opdracht van groene energieleverancier Greenchoice en stichting iNSnet. 

Energiebelasting groene en grijze stroom gelijk
55 plussers (83%) staan nog positiever tegenover dit principe dan jongeren (67%). Een zeer kleine groep van 6% wil niet dat de vervuiler betaalt en 19% staat hier neutraal tegenover. De energiebelasting per kWh stroom en per m3 gas gaat nu niet uit van dit principe. Groene stroom afnemers betalen dezelfde energiebelasting als grijze stroom afnemers. 

Greenchoice: energiebelasting groene stroom afschaffen
Enkele jaren terug was het energiebelastingtarief voor groene stroom zelfs nul, vervuilde je niet, dan hoefde je ook niet te betalen. Toentertijd was de benaming dan ook ‘ecotax’ of ‘milieubelasting’, maar tegenwoordig is de benaming door de fiscus aangepast naar energiebelasting. Greenchoice zegt ervan overtuigd te zijn dat, als deze energiebelasting niet geheven wordt op groene stroom, het produceren van windenergie nu al lang en breed zonder overheidsubsidies kan.

Meer verbruiken, meer betalen
In het onderzoek is ook gevraagd naar de houding van Nederlanders ten opzichte van een progressief energiebelastingstelsel: een stelstel waarin een hoger tarief per kWh wordt betaald als er meer energie wordt verbruikt. 80% van de Nederlanders staat hier zeer positief tegenover. Het huidige stelsel van energiebelasting is zelfs degressief. Hoe meer verbruikt wordt, hoe lager het tarief per eenheid.* Groene energieleverancier Greenchoice pleit al jaren voor invoering van het principe ‘de vervuiler betaalt’. Dat uitgangspunt stimuleert de besparing van energie en grondstoffen. “Het is toch te gek voor woorden dat als ik er als consument alles aan doe om minder te verbruiken, daar vanuit de overheid geen stimulering voor is” aldus één van de respondenten.
 
Uit het onderzoek blijkt ook dat een ruime meerderheid van de mensen die (nog) niet bezig is met duurzaamheid, eveneens voor invoering van het principe 'de vervuiler betaalt’ is.

*Lees: Belastingen op energieverbruik
 
Bovengenoemd onderzoek is uitgevoerd in het kader van de INSnet DuurzaamheidMonitor 2008. Greenchoice is partner van stichting INSnet. Het doel van de monitor is het verkrijgen van een goed beeld van de kennis, de attitude en het gedrag van mensen ten opzichte van duurzaamheid. Het onderzoek in juni bestond uit een algemene vragenlijst en uit vragen met betrekking tot de participanten, die werden beantwoord door een representatief panel van ca 1125 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.