Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Groen licht voor windpark op zee

Leestijd: 3 minuten

NoordzeeWind - een samenwerkingsverband van Shell en Nuon -  gaat een windpark bij Egmond aan Zee realiseren. Het is het eerste windmolenpark voor de Nederlandse kust en wordt in 2006 gebouwd door Ballast Nedam en de Deense windturbinebouwer Vestas.

Voor de kust bij Egmond aan Zee komen 36 windturbines met een totaal vermogen van 108 Megawatt. Jaarlijks produceren de windmolens voldoende stroom voor de elektriciteitsbehoefte van meer dan 100.000 Nederlandse huishoudens. Het windpark levert vanaf eind 2006 de eerste duurzame stroom, die Nuon afneemt voor de Nederlandse markt. Met het project is een investering van ruim € 200 miljoen gemoeid.

De bouw van een windmolenpark is zonder overheidssubsidie niet mogelijk. 'Overheidssubsidies blijven van groot belang voor iedere beginnende industrie maar deze investering zal de economische haalbaarheid van windenergie veel dichter bij brengen, zegt  Rein Willems, president-directeur van Shell Nederland.

De Nederlandse overheid ondersteunt het project op drie verschillende manieren: via de regeling Milieukwaliteit ElektriciteitsProductie (MEP) en een investeringssubsidie volgens het CO2 reductieplan van het ministerie van Economische Zaken. Tenslotte is de fiscale Energie Investerings Aftrek (EIA)-regeling van toepassing.

Ludo van Halderen, voorzitter Raad van Bestuur van Nuon: "De bouw van het windpark past in het beleid van Nuon om de energievoorziening te verduurzamen en de energieproductie in haar kernlanden Nederland, België en Duitsland te vergroten. Het offshore windpark Egmond aan Zee biedt Nederlandse klanten een nieuwe mogelijkheid om duurzame energie van eigen bodem te betrekken."

De bouw van het windmolenpark is een aanvulling op de bestaande energievoorziening. Windmolens leveren namelijk maar een kwart van de tijd voldoende energie op. Het park voor de kust van Egmond aan Zee wordt via een transformatorstation bij het staalconcern Corus aangesloten op het stroomnet.

Aan de voorbereiding van het project is enkele jaren gewerkt. Nadat NoordzeeWind in juli 2002 door de Nederlandse overheid als partner was geselecteerd, is in de daarop volgende jaren gewerkt aan bodemonderzoeken, windmetingen en het opstellen van een milieueffectrapportage. Daarnaast is een aantal projecten ontwikkeld om een verdere ondersteuning aan het natuurbehoud te geven.

Voor de kust van IJmuiden is ook een windmolenpark met dezelfde capaciteit gepland. Het kabinet rekent voor 2020 op 6000 megawatt aan windenergie van zee. Daarvoor moet volgens netbeheerder Tennet het hoogspanningsnet op land wel worden verzwaard.  Bovendien  moet er op de zeebodem een zwaar hoogspanningsnet worden aangelegd waarvan de kosten worden geraamd op enkele miljarden euro's. De totale aansluitingskosten van de windmolenparken kunnen daardoor oplopen tot 4 miljard euro.

De Europese netbeheerders maken zich zorgen over de snelle groei van windmolenparken. De piekstromen uit windenergie vinden namelijk hun weg over de grens en het komt regelmatig voor dat deze piekstromen de balans op naburige hoogspanningsnetten onder druk zetten. Zij pleiten er daarom voor dat Europese landen in hun windmolenprogramma's rekening houden met de capaciteit van naburige hoogspanningsnetten.

Zie voor meer informatie: NoordzeeWind

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 1 juni 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.