Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Groene stroom bedreiging voor energiebedrijven

door Jeanet Woldring

Grote energiebedrijven in Europa zitten in zwaar weer. Door de snelle opkomst van groene stroom dreigen veel grote Europese energiebedrijven in financiële problemen te raken. Hierdoor kunnen zij niet garanderen eventuele stroomtekorten te kunnen opvangen. Dat meldt PwC maandag.

Het accountantsbedrijf deed onderzoek onder 53 bestuurders van energiebedrijven uit 35 landen. Ruim 90 procent van de ondervraagde directeuren zegt dat het huidige verdienmodel, waarbij de energie zelf geproduceerd en verkocht wordt, op termijn niet langer houdbaar zal zijn. Als er niets verandert, kunnen energiebedrijven in de financiële problemen komen door de snelle toename van lokaal opgewekte wind- en zonne-energie.

'Lokale opwek, de doorbraak van nieuwe technologieën en veranderend gedrag van consumenten zetten de energiewereld op zijn kop', zegt Jeroen van Hoof, voorzitter van de Europese energiegroep van PwC in het Financieel Dagblad.

De plotselinge versnelde opkomst van groene energie, met name in Duitsland, en de lage kolenprijzen hebben de energiemarkt verrast. De vraag is of de energiesector hier tijdig op in kan spelen. Als dat niet lukt, lijken grootschalige stroomstoringen onafwendbaar. 

Ook de grootschalige doorbraak van nieuwe technieken zal volgens PwC de druk op de verdienmodellen opvoeren. Bijvoorbeeld het omzetten van overtollige zonne- en windenergie in gas. Deze techniek zou in één keer het opslagprobleem van duurzame opwekking kunnen oplossen en de markt opnieuw fundamenteel veranderen.

De grote energiebazen gaan de komende tijd alle belangrijke Europese hoofdsteden af om in gesprek te gaan met de regeringsleiders. Volgende maand is Nederland aan de beurt. Tijdens deze gesprekken zal er gepleit worden voor een Europees beleid zodat er een gelijk speelveld komt. Daarnaast zal het belang van het afschaffen van subsidiering voor groene stroom worden  bepleit.

Een van de tien energiebazen, Gertjan Lankhorst, van GasTerra, zegt in een gesprek met het FD en op Radio 1 dat het ‘onvermijdelijk is dat er energiebedrijven zullen omvallen’.

Volgens Ron Wit, die binnenkort overstapt van stichting Natuur & Milieu naar Eneco, ‘huilen de energiebedrijven veel krokodillentranen’. Hij wijst erop dat bedrijven van verkeerde veronderstellingen zijn uitgegaan. ‘In Nederland hebben we op dit moment circa 10% hernieuwbare elektriciteit, terwijl de overcapaciteit aan opgesteld vermogen meer dan 50% bedraagt. Deze getallen tonen al aan dat het vooral eigen investeringsbeslissingen waren die hebben geleid tot de varkenscyclus waar we nu mee te maken hebben.’

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.