Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

GroenLinks wil Delta ontdoen van commerciële taken

Delta moet zich beperken tot het beheren en aanleggen van kabels en leidingen voor de levering van gas, stroom en water. Alle commerciële activiteiten die met het maken en verkopen van energie en het ophalen en verwerken van afval te maken hebben, moeten worden verkocht.

De Statenfractie van GroenLinks schrijft dit in de notitie ’Delta is meer waard’. Die is bedoeld als bijdrage in de discussie die de provincie momenteel voert over het aandeelhouderschap van Delta.

De vorming van een groot netwerkbedrijf - waarvan de provincie aandeelhouder blijft - en het afstoten van commerciële bezigheden, is volgens GroenLinks in het belang van zowel het personeel als de klanten van Delta. Bij een netwerkbedrijf dat in handen is van de overheid, zijn de werknemers zekerder van hun baan. De klanten van Delta zijn erbij gebaat dat stroom, gas en water zonder mankeren binnenkomen. GroenLinks vreest dat deze leveringszekerheid in gevaar komt als een commercieel bedrijf het beheer en onderhoud van de netten moet betalen. Dat zou alleen de hoogstnodige investeringen doen, waardoor kabels en leidingen kwetsbaarder worden voor storingen.

Overigens wil GroenLinks een uitzondering maken voor water. Omdat de kwaliteit daarvan zo belangrijk is voor de volksgezondheid, moet de watervoorziening in handen blijven van de overheid. Ook mag Delta actief blijven in windenergie, warmtekrachtcentrales, industrie- en afvalwater en telecommunicatie.

GroenLinks houdt rekening met juridische obstakels als de commerciële activiteiten verkocht zouden worden. Bovendien draait de divisie Milieu slecht, dus die zal ook weinig opleveren, verwacht fractievoorzitter M. Wiersma. „Maar wij zijn ook niet uit op geld, maar op de behartiging van de belangen van de klanten en het personeel.“

De Centrale Ondernemingsraad en de directie van Delta hebben vorig jaar na eigen onderzoek afgezien van de vorming van een vet ’netwerkbedrijf’. Om behoud van banen veilig te stellen bij een eventuele verkoop van het bedrijf, zijn harde afspraken gemaakt over de overgang van medewerkers naar een nieuwe eigenaar. Dat gebeurt nu ook bij de fusie van Delta Water met Waterbedrijf Europoort. „Wij maken ons dus geen zorgen“, zegt COR-voorzitter W. de Waal.

De directie van Delta wijst er tevens op dat Delta nu al een klein bedrijf is en dat opsplitsing daarom geen goed idee is. Zij wil een goed nettenbeheer graag in samenhang blijven zien met de productie en verkoop van energie.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.