Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Groot waterkrachtproject in Nieuw-Zeeland afgeblazen

De grootste energiemaatschappij van Nieuw-Zeeland, het staatsbedrijf Meridian Energy, heeft een omstreden grootschalig waterkrachtproject afgeblazen. De reden dat het Project Aqua - waarin Meridian al 60 miljoen euro had gestoken - niet doorgaat, is ,,een combinatie van omstandigheden en een reeks commerciële onzekerheden‘‘, zei president-directeur Keith Turner tegen de krant The New Zealand Herald van maandag.

Het besluit kwam, nadat milieubeschermingsorganisaties uitgebreid campagne hadden gevoerd om te verhinderen dat het project zou doorgaan. Zij maakten bezwaren tegen de omleiding van driekwart van de waterhoeveelheid van de rivier Waitaki River. Dat water zou door een kanaal van 60 kilometer moeten worden geleid, waaraan zes waterkrachtcentrales zouden komen.

De milieubeweging vond de ingreep in de meer dan 200 kilometer lange rivier onaanvaardbaar. De grondwerkzaamheden die nodig zouden zijn om het water uit de rivier om te leiden, zouden de omvangrijkste zijn die ooit op het zuidelijk halfronden hadden plaatsgevonden. De tegenstanders wezen er bovendien op dat het project zinloos zou zijn, omdat er de afgelopen jaren perioden van grote droogte zijn geweest in het stroomgebied van de Waitaki.

President-directeur Turner zei dat het besluit om het project te staken, is gevallen als gevolg van uitspraken van het hooggerechtshof in Nieuw-Zeeland, waardoor onzekerheden over waterrechten zijn ontstaan. Het zou volgens hem meer dan tien jaar kunnen duren om die onzekerheden op te lossen. Daarom gaat Meridian zoeken naar snellere oplossingen voor de grotere vraag naar energie. Het Project Aqua had de energievoorziening tot na 2010 moeten veiligstellen.

Meridian voorziet op dit moment in 30 procent van de energiebehoefte van het land. Minister van Energie Pete Hodgson zei dat er door het afblazen van Project Aqua geen gevaar ontstaat voor de energievoorziening, maar dat het mogelijk is dat de elektriciteitsprijs omhoog moet.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.