Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Haaien op groene stroom

Het dak van het oceanium in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp wordt een zonne-energiecentrale. De haaien, zeehonden, pinguins en andere dieren zwemmen vanaf eind 2003 in aquaria, waarvan de apparatuur door Nederlands grootste zonnecentrale wordt aangedreven. Doel van het project Sunport Blijdorp is ook om bezoekers kennis te laten maken met deze duurzame manier van elektriciteitsopwekking. In de dierentuin wordt daarom een educatief programma over zonne-energie opgezet

De intitiatiefnemers hebben dat donderdag laten weten. ENECO Energie heeft het project Sunport Blijdorp bedacht en met de gemeente Rotterdam en de dierentuin uitgewerkt. Siemens Nederland maakt de zonnepanelen voor het 5000 vierkante meter grote dak. De zonne-energiecentrale levert 325.000 kilowattuur elektriciteit per jaar, genoeg om honderd huishoudens te voorzien.

Het dak gaat 3,9 miljoen euro kosten. Dit betekent wel een investering van € 12 per kWh, ofwel, het project verdient zich in ca 30 jaar terug. Het is dus vooral een PR-project. Overigens wordt een groot deel van de kostprijs veroorzaakt door energiekosten bij de fabrikage. Dat zal wel geen groene energie zijn.

ENECO betaalt 47 procent van het bedrag. Novem subsidieert 33 procent, terwijl de gemeente Rotterdam 12 procent, de provincie Zuid-Holland 6 procent en Blijdorp 2 procent in de kosten bijdragen. De centrale wordt eigendom van de diergaarde.

Bron: ANP, 2003-05-02

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.