Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hoe berekenen wij de jaarkosten bij kwartaaltarieven?

door Jeanet Woldring

Hoe krijg je een betrouwbare indicatie van de jaarkosten als de energietarieven per kwartaal veranderen? Die vraag werd gesteld naar aanleiding van het aanbod van de nieuwe energieleverancier Qurrent. Wij leggen graag uit hoe we de jaarkosten zo realistisch mogelijk berekenen.

Advies op maat

Normaal gesproken berekenen energievergelijkers de verwachte jaarkosten op basis van het door consumenten ingevulde verwachte verbruik en de actuele energietarieven. Voor een advies op maat vul je je energieverbruik, postcode en huisnummer in, zodat rekening gehouden wordt met de juiste gasregio en de juiste netbeheerder. Zodoende kun je energiecontracten onderling vergelijken.

Afwijkingen

De geschatte jaarkosten kunnen afwijken omdat je je verbruik vooraf niet precies weet. Ook kunnen ze afwijken als je kiest voor een contract met variabele tarieven. Bij zulke energietarieven kan de leveringsprijs namelijk variëren gedurende de looptijd van de overeenkomst. Dat kan twee kanten opgaan: de tarieven kunnen stijgen of dalen. In het eerste geval betekent het een meevaller op de jaarrekening, in het tweede geval een onaangename verrassing.

Kwartaaltarieven

Doorgaans wijzigen variabele tarieven twee keer per jaar, maar sinds kort is er een energieleverancier, Qurrent genaamd, die de tarieven ieder kwartaal aanpast. Hierdoor is de kans nog groter dat de geschatte jaarkosten afwijken.

Gemiddelde jaartarief

Om een betrouwbare indicatie van de jaarkosten te geven, hanteren wij voortaan het door Qurrent verwachte gemiddelde jaartarief voor de berekening van het komende leveringsjaar. Zodoende proberen wij te voorkomen dat overstappers voor onaangename verrassingen komen te staan als de jaarrekening op de mat valt.

Meer informatie: vaste of variabele energietarieven

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.