Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Hoe hoog is mijn gasverbruik?

door Marlies Hazenberg 3 reacties Leestijd: 3 minuten

Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 1800 m³ per jaar. De gasrekening komt daarmee in 2013 op zo'n 1400 euro. Of u daar boven of onder zit, is deels afhankelijk van het woningtype. Ook het aantal bewoners, het bouwjaar en de weersomstandigheden zijn van invloed. En last but not least bepalen de gastarieven van uw energieleverancier én de gasaansluiting(!) de hoogte van uw rekening. Hoe weet u of uw gasverbruik hoog is en hoe brengt u uw energierekening omlaag?

Hoog gasverbruik?

Tussen 1990 en 2007 daalde het gemiddelde gasverbruik per huishouden met een gasaansluiting met ongeveer 30 procent. De daling kwam voornamelijk door de opkomst van de hr-ketel en betere woningisolatie. Hierdoor verbruikten we minder gas voor de centrale verwarming. Sinds 2007 is er overigens weer een lichte stijging van het gasverbruik, de oorzaak hiervan is nog niet bekend.

Waarvoor gebruikt u gas?

Gas wordt voornamelijk gebruikt voor de centrale verwarming in huis, gaskachel, boiler, geiser en voor het koken. De verwarming van uw huis is veruit de grootste kostenpost. En bovendien vindt dit verbruik grotendeels plaats op de koudste dagen van het jaar. Een strenge of zachte winter maakt om die reden een groot verschil in uw aardgasrekening. De vele winterse dagen in 2013 met zelfs sneeuwbuien op de eerste lentedag, zullen er ongetwijfeld voor zorgen dat u dieper in de buidel moet tasten bij de eindafrekening.

Gasverbruik vergelijken

Om eerljk te kunnen vergelijken, moet u uw gasverbruik vergelijken met dat van een gemiddeld gezin in eenzelfde soort huis, uit dezelfde bouwperiode. Het type woning en de bouwjaar zijn namelijk voor een groot deel bepalend voor uw gasverbruik. Zoek in onderstaande tabel van MilieuCentraal de juiste bouwperiode op, en kijk vervolgens naar het gasverbruik van uw soort woning.

Woningtype Bouwjaar tot 1965 Bouwjaar
'66-'75*
Bouwjaar
'76-'88
Bouwjaar
'89-2000
Portiekwoning 1250 m³ 1100 m³ 900 m³ 800 m³
Flat 1250 m³ 1350 m³ 1100 m³ 800 m³
Galerijwoning 1500 m³ 1400 m³ 1300 m³ 800 m³
Maisonnette 1800 m³ 1350 m³ 1100 m³ 850 m³
Rijtjeswoning 2300 m³ 2700 m³ 1500 m³ 1200 m³
2-onder-1-kap 2900 m³ 2200 m³ 1800 m³ 1400 m³
Vrijstaand < 150 m² 2750 m³ 2600 m³ 2250 m³ 1400 m³
Vrijstaand >150 m² 4500 m³ 3500 m³ 3000 m³ 1750 m³

*Het hoge verbruik van rijtjeshuizen uit deze periode is correct. Deze rijtjeshuizen hebben mogelijk meer dan gemiddeld oppervlak; dat is van grotere invloed dan het bouwjaar.

Pakt uw gasverbruik veel hoger uit? Welicht is uw huishouden groter dan gemiddeld (2,2 personen). Is dat het niet, dan heeft u misschien een onzuinige cv-ketel, of stookt u vaker en hoger dan gemiddeld. Wilt u dat veranderen, kijk op bespaartips verwarming van MilieuCentraal.

Te grote gasaansluiting?

Een andere oorzaak kan de gasaansluiting zijn. Duizenden huishoudens hebben namelijk een te grote gasaansluiting in huis. Zij betalen jaarlijks tot 900 euro te veel aan hun netbeheerder. U ook? Check het op de online Vereniging eigen Huis energiecheck

Gasprijzen vergelijken

Daarnaast kunt u de energierekening omlaag brengen door de tarieven te vergelijken en over te stappen naar een goedkopere leverancier. De gasprijs per m³ kan namelijk enorm verschillen per leverancier. Overstappen naar een goedkopere aanbieder kan soms honderden euro’s per jaar besparen.

Overstappen loont

Gasprijzen vergelijken is heel eenvoudig, vul uw postcode in en uw jaarverbruik (staat op de jaarrekening) en de energievergelijker op deze site rekent razendsnel uit wie de voordeligste energieleverancier is voor uw situatie. Nadat u uw keuze gemaakt heeft, klikt u op 'Aanmelden'. Zo komt u bij het aanmeldingsformulier. Door dit in te vullen en online te versturen, wordt uw overstap geregeld.



Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, van begin 2017 tot november 2022 was ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vond ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Reacties (3)

Geplaatst door: Henk Wolleswinkel ()

Wij zetten de thermostaat 's nachts op 18 gr. Dan is het behoorlijk fris in de ochtend. Dus bij het opstaan zetten we het op 23gr. Vraag !! Is dit verstandig ,of is een andere gradenstand voor de nacht beter ?

Geplaatst door: chr. Bakker ()

Omdat het verbruik van gas kostbaar is, heb ik mijn oude gasketel vervangen door een Remeha gasketel met daaraan gekoppeld een zonnecollector.De zonecollector produceert in een opslagvat (boiler van 80 liter) warm water. Het warme water uit de boiler wordt via de gasketel (indien nodig) verwarmd tot 60 graden voor o.a. de badkamer/keuken. Mijn elektrische apparaten, zoals de vaatwasser en de wasmachine krijgen direct uit de boiler warm water met een temperatuur van 30 graden. Als in de apparaten een hogere temperatuur nodig is wordt dat elektrisch bij verwarmd door het apparaat. Op deze manier bespaar ik flink op het gas.
Mvg,, chr bakker

Geplaatst door: L.Zuidhof ()

Ik heb de 14 jaar oude cv-ketel (jaargang 1998) in mijn woning laten vervangen door een nieuwe. Dat kost me €75,- de komende zes jaar omdat standaard de ketel pas na 20 jr wordt vervangen.
Maar:die kosten haal ik er dik uit doordat ik nu minder gas verbruik: 0,35 ipv 0,46m3/graaddag (berekening op mindergas.nl), besparing bijna €200,- per jaar! + meer comfort. Ik kan het iedereen aanraden.

Groeten, LZ

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.