Hoe voorkom je een ongewild energiecontract?
door Jeanet Woldring
Heb jij ook zo'n hekel aan opdringerige telemarketeers die je een interessant aanbod doen voor een energiecontract? Dan ben je niet de enige, ongewenste telefoontjes zijn een bron van irritatie voor velen. Mogelijk komt er gauw een einde aan, want op 9 februari is de Eerste Kamer akkoord gegaan met een wetsvoorstel voor een nieuw systeem van telemarketing. Jou bellen mag niet meer, tenzij jij er zelf toestemming (opt-in) voor hebt gegeven.
Bel-me-niet wordt Bel-me-wel
Het Bel-me-niet Register verdwijnt per 1 juli 2021. Er komt een ‘opt-in’-systeem waar telemarketeers zich aan moeten houden. Op 9 februari is door de Eerste Kamer een voorstel aangenomen om de Telecomwet te wijzigen. Er komt een verbod op telemarketing, maar 'onder voorwaarden'. Dat klinkt als een vooruitgang. Maar je kunt ook onder de nieuwe wet nog steeds veel gebeld worden en je moet vooral zélf in actie komen om de telefoontjes uit te bannen.
Zo kun je nog steeds gebeld worden door bedrijven waar je klant bent of bent geweest, tot wel drie jaar na dato. Ook kun je nog gebeld worden als je ergens een ‘opt-in’ toestemming hebt gegeven, bijvoorbeeld via een vinkje op een website of door privacy voorwaarden te accepteren. Zelfs als dit voor het ingaan van de nieuwe wet heeft plaatsgevonden. Wil je dat niet? Maak dan gebruik van je recht van verzet.
Consumentenprogramma Kassa besteedde aandacht aan het item op 13 februari: Nieuwe wet zou telemarketing aan banden leggen, maar is dat ook zo?
Recht van verzet: 'Bel mij nooit meer'
Als je nummer in het Bel-me-niet Register is opgenomen, mag je toch nog worden benaderd door bedrijven waar je klant van bent of geweest bent. Tijdens het telefonische gesprek kun je je wel op je recht van verzet beroepen en aangeven dat je niet meer door de beller wilt worden benaderd. Het bedrijf moet je van dit recht op de hoogte brengen en op jouw vraag je nummer kosteloos uit zijn bellijst schrappen.
Hoe maak je gebruik van je recht van verzet?
Geef tijdens het gesprek aan dat het bedrijf je niet meer mag bellen. Vertel dat je het recht van verzet hebt. De verkoper aan de lijn moet dit meteen voor je regelen. Het bedrijf mag jou dan in de toekomst niet meer bellen.
Je zegt bijvoorbeeld:
- ik wil dat u mij nooit meer belt
- ik wil dat u mij NU uit de bellijst haalt
- ik heb het recht van verzet
- ik wil dat u met een brief of een e-mail bevestigt dat u mij niet meer gaat bellen
Na het gesprek kun je een e-mail of een brief naar het bedrijf sturen. Met deze mail of brief bevestig je je recht van verzet. Gebruik daarvoor de voorbeeldbrief van ConsuWijzer

Laatste nieuws
-
Hoe voorkom je een ongewild energiecontract?
16 februari 2021 Blijft een bedrijf jou bellen met een aanbod voor een energiecontract? Maak dan gebruik van je recht...
-
Eneco stopt als eerste energieleverancier met deur-tot-deurverkoop
10 februari 2021 Eneco stopt met het aan de deur verkopen van energiecontracten. De energieleverancier verlegt de foc...
-
Nieuwe Gedragscode Consument en Energieleverancier
12 januari 2021 Per 1 januari 2021 is de Gedragscode Consument en Energieleverancier aangescherpt. De gedragscode he...
-
Zonnepanelen leveren veel geld op in 2020
29 december 2020 2020 is een goed jaar voor zonnepaneelbezitters. Volgens Essent leveren 10 zonnepanelen eigenaren di...
-
Prijs opladen elektrische auto moet 1 december volledig duidelijk zijn
21 oktober 2020 De ACM wil uiterlijk 1 december 2020 transparante tarieven voor gebruik van elektrische laadpalen. N...