Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Hoe voorkom je een ongewild energiecontract?

door Jeanet Woldring

bel-me-niet-wel.PNGHeb jij ook zo'n hekel aan opdringerige telemarketeers die je een interessant aanbod doen voor een energiecontract? Dan ben je niet de enige, ongewenste telefoontjes zijn een bron van irritatie voor velen. Mogelijk komt er gauw een einde aan, want op 9 februari is de Eerste Kamer akkoord gegaan met een wetsvoorstel voor een nieuw systeem van telemarketing. Jou bellen mag niet meer, tenzij jij er zelf toestemming (opt-in) voor hebt gegeven.

Bel-me-niet wordt Bel-me-wel

Het Bel-me-niet Register verdwijnt per 1 juli 2021.  Er komt een ‘opt-in’-systeem waar telemarketeers zich aan moeten houden. Op 9 februari is door de Eerste Kamer een voorstel aangenomenbel-me-niet-register.PNG om de Telecomwet te wijzigen.  Er komt een verbod op telemarketing, maar 'onder voorwaarden'. Dat klinkt als een vooruitgang. Maar je kunt ook onder de nieuwe wet nog steeds veel gebeld  worden en je moet vooral zélf in actie komen om de telefoontjes uit te bannen. 

Zo kun je nog steeds gebeld worden door bedrijven waar je klant bent of bent geweest, tot wel drie jaar na dato. Ook kun je nog gebeld worden als je ergens een ‘opt-in’ toestemming hebt gegeven, bijvoorbeeld via een vinkje op een website of door privacy voorwaarden te accepteren. Zelfs als dit voor het ingaan van de nieuwe wet heeft plaatsgevonden. Wil je dat niet? Maak dan gebruik van je recht van verzet.

Consumentenprogramma Kassa besteedde aandacht aan het item op 13 februari: Nieuwe wet zou telemarketing aan banden leggen, maar is dat ook zo?

Recht van verzet: 'Bel mij nooit meer'

Als je nummer in het Bel-me-niet Register is opgenomen, mag je toch nog worden benaderd door bedrijven waar je klant van bent of geweest bent. Tijdens het telefonische gesprek kun je je wel op je recht van verzet beroepen en aangeven dat je niet meer door de beller wilt worden benaderd. Het bedrijf moet je van dit recht op de hoogte brengen en op jouw vraag je nummer kosteloos uit zijn bellijst schrappen.

Hoe maak je gebruik van je recht van verzet?

Geef tijdens het gesprek aan dat het bedrijf je niet meer mag bellen. Vertel dat je het recht van verzet hebt. De verkoper aan de lijn moet dit meteen voor je regelen. Het bedrijf mag jou dan in de toekomst niet meer bellen.

Je zegt bijvoorbeeld:

  • ik wil dat u mij nooit meer belt
  • ik wil dat u mij NU uit de bellijst haalt
  • ik heb het recht van verzet
  • ik wil dat u met een brief of een e-mail bevestigt dat u mij niet meer gaat bellen

Na het gesprek kun je een e-mail of een brief naar het bedrijf sturen. Met deze mail of brief bevestig je je recht van verzet. Gebruik daarvoor de voorbeeldbrief van ConsuWijzer

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 16 februari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.