Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hoger salaris voor Delta-top wankelt

Onder de aandeelhouders van Delta tekent zich alsnog een meerderheid af tegen de salarisverhoging voor de commissarissen.

Door de grote maatschappelijke weerstand wijst de Statenfractie van het CDA de verhoging nu toch af. Daardoor ontstaat binnen het provinciebestuur, dat de helft van alle aandelen bezit, een meerderheid tegen de salarisverhoging.

Mochten Provinciale Staten in meerderheid vinden dat de verhoging teruggedraaid moet worden, dan zit gedeputeerde J. Suurmond met een probleem. Hij heeft in december als vertegenwoordiger van de provincie in de aandeelhoudersvergadering al ingestemd met de salarisverhoging. In de Statenvergadering van december kreeg hij daarvoor (achteraf) ook de steun van een meerderheid van CDA, VVD en SGP.

De CDA-Statenfractie doet, gesteund door de christen-democratische gemeenteraadsfracties, nu echter toch een beroep op de commissarissen om af te zien van hun salarisverhoging. „Vooral de hoogte van de vergoeding in relatie tot de inzet is voor het CDA-Zeeland een bron van zorg“, schrijft voorzitter C. van Beveren van de Statenfractie.

Bovendien vindt het CDA de verhoging niet te rijmen met een verhoging van de tarieven voor de klanten van Delta en met een reorganisatie om een hogere winstuitkering te bereiken.

Suurmond reageert verrast op de brief van het CDA. „Dit valt me rauw op mijn dak. Ik moet hier eens goed over gaan nadenken. En ik ga het bespreken in het college van GS.“

Mogelijk ontstaat nu uitzicht op een meerderheid tégen de salarisverhoging, beaamt Suurmond. „Dan rijst de vraag hoe dat zich verhoudt tot mijn eerdere standpunt en hoe we daarmee moeten omgaan.“

Het standpunt van de Staten is van doorslaggevend belang. De provincie bezit de helft van alle aandelen in Delta. De gemeente Veere stemde in december al tegen de salarisverhoging. Als nu ook de provincie zich achteraf tegen die verhoging uitspreekt, ontstaat een meerderheid binnen de aandeelhoudersvergadering tegen dat eerdere besluit.

Of dat besluit nog kan worden teruggedraaid, is niet duidelijk. De druk op de commissarissen wordt dan wel erg groot.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.