Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hogere energieprijs veroorzaker inflatie

door Els Werkman

De inflatie is in mei gestegen naar 2,3 procent, het hoogste cijfer in tweeënhalf jaar tijd. De stijging is vooral veroorzaakt door hogere prijzen voor energie en vliegtickets. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In april bedroeg de inflatie nog 2,1 procent.

Gas en stroom duurder
Gas en elektriciteit waren in mei gemiddeld 6,1 procent duurder dan een jaar eerder. Vorige maand waren de prijzen op jaarbasis nog 4,5 procent hoger. 

Zoals gemeld worden de energieprijzen per 1 juli a.s. opnieuw verhoogd. Naar verwachting gaan de gastarieven tussen de 5 en 10% omhoog, terwijl de prijs voor elektriciteit met enkele procenten zal stijgen. Nuon kondigde een tijdje terug al aan dat de kosten voor een gemiddeld gezin met ongeveer 110 euro op jaarbasis zullen stijgen.

De Zeeuwse energieleverancier Delta heeft als eerste de exacte tarieven bekend gemaakt. Het betreft de leveringsprijs van energie voor de klanten met een variabel contract. Elektriciteit wordt 3 procent duurder ten opzichte van 1 januari, gas 14 procent. Een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik is daardoor op jaarbasis 99 euro duurder uit.

Prijsstijging voorkomen
Consumenten met een vast contract zullen van deze stijging per 1 juli niets merken: zij hebben tarieven die voor een bepaalde periode vast staan. Heeft u een contract met variabele tarieven, dan kunt u de prijsstijging ontwijken door over te stappen op bijvoorbeeld een 1-jarig vast contract van een andere leverancier. U weet dan zeker dat de leveringsprijs een jaar lang niet wijzigt; prijsschommelingen zijn dan niet op u van toepassing. Let er daarbij op dat de prijs voor stroom én gas vaststaat.
 

Deel dit artikel op:

Els Werkman

Sitemanager Telecom
Els Werkman
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.