Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Hogere energieprijs veroorzaker inflatie

door Els Werkman Leestijd: 2 minuten

De inflatie is in mei gestegen naar 2,3 procent, het hoogste cijfer in tweeënhalf jaar tijd. De stijging is vooral veroorzaakt door hogere prijzen voor energie en vliegtickets. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In april bedroeg de inflatie nog 2,1 procent.

Gas en stroom duurder
Gas en elektriciteit waren in mei gemiddeld 6,1 procent duurder dan een jaar eerder. Vorige maand waren de prijzen op jaarbasis nog 4,5 procent hoger. 

Zoals gemeld worden de energieprijzen per 1 juli a.s. opnieuw verhoogd. Naar verwachting gaan de gastarieven tussen de 5 en 10% omhoog, terwijl de prijs voor elektriciteit met enkele procenten zal stijgen. Nuon kondigde een tijdje terug al aan dat de kosten voor een gemiddeld gezin met ongeveer 110 euro op jaarbasis zullen stijgen.

De Zeeuwse energieleverancier Delta heeft als eerste de exacte tarieven bekend gemaakt. Het betreft de leveringsprijs van energie voor de klanten met een variabel contract. Elektriciteit wordt 3 procent duurder ten opzichte van 1 januari, gas 14 procent. Een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik is daardoor op jaarbasis 99 euro duurder uit.

Prijsstijging voorkomen
Consumenten met een vast contract zullen van deze stijging per 1 juli niets merken: zij hebben tarieven die voor een bepaalde periode vast staan. Heeft u een contract met variabele tarieven, dan kunt u de prijsstijging ontwijken door over te stappen op bijvoorbeeld een 1-jarig vast contract van een andere leverancier. U weet dan zeker dat de leveringsprijs een jaar lang niet wijzigt; prijsschommelingen zijn dan niet op u van toepassing. Let er daarbij op dat de prijs voor stroom én gas vaststaat.
 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 1 november 2019

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.