Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hoogspanningskabel moet Nederland en Noorwegen verbinden

De landelijke beheerder van het hoogspanningsnet, TenneT, wil tussen Nederland en Noorwegen een hoogspanningskabel aanleggen. Dit moet in samenwerking met de Noorse branchegenoot Statnett gebeuren. De kabel wordt 580 kilometer lang en komt op de bodem van de Noordzee te liggen.

Dat heeft TenneT maandag bekendgemaakt. De kabel krijgt een capaciteit van 600 megawatt en wordt uiterlijk in 2008 in gebruik genomen. TenneT en Statnett investeren in totaal 500 miljoen euro in het project.

De energiemarkten van Scandinavië en de rest van Europa zijn nog niet met elkaar verbonden. De hoogspanningskabel wordt dan ook de eerste verbinding tussen beide. ,,Iedereen kan van de kabel gebruikmaken‘‘, zei een TenneT-zegsman.

Noorse elektriciteit is overdag vaak goedkoper dan stroom die in Nederland wordt geproduceerd. TenneT verwacht dat Noorwegen vooral ‘s nachts Nederlandse elektriciteit zal importeren. In Noorwegen zorgt waterkracht voor 99 procent van de opwekking van stroom. Nederland heeft vooral gas- en kolencentrales.

TenneT en Statnett moeten nog wel onderzoeken of een kabel tussen Noorwegen en Nederland rendabel is. Volgens de zegsman is de kans daarop ,,zeer aannemelijk‘‘.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.