Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Huishoudens gaan 10 euro minder betalen voor stroom

door Jeanet Woldring

Een gemiddeld huishouden gaat ongeveer 10 euro minder betalen voor stroom. Voor bedrijven kan de besparing oplopen tot 5 miljoen euro per jaar.  Dat is de verwachting van de  Autoriteit Consument & Markt (ACM). Een betere koppeling van de elektriciteitsmarkt aan die van landen om ons heen zal deze besparing veroorzaken.

Per 21 mei 2015 wordt de verbeterde koppeling van kracht. Daarmee wordt de Nederlandse markt beter en efficiënter gekoppeld aan de elektriciteitsnetwerken om ons heen. Hierdoor wordt een grotere markt gecreëerd en daarmee automatisch de concurrentie vergroot. Dat zorgt ervoor dat producenten van elektriciteit scherper met elkaar kunnen concurreren, wat volgens de ACM zal leiden tot een lagere energieprijs.

Door het bestaande elektriciteitsnet beter te benutten kan er meer elektriciteit getransporteerd worden vanuit het buitenland. In Duitsland is momenteel vaak een overcapaciteit aan zonne- of windenergie. Door een beter transportnetwerk kan Nederland mee profiteren van de lage elektriciteitsprijzen in Duitsland. 

De verbeterde koppeling zal voorlopig alleen nog plaatsvinden tussen Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk. De bedoeling is dat uiteindelijk het hele vasteland van Europa aan elkaar gekoppeld zal worden tot één markt.

Met de invoering van de marktkoppeling in mei lopen de deelnemende landen vooruit op Europese wetgeving die naar verwachting in 2017 ingevoerd wordt. De Nederlandse consument kan daardoor al vanaf komende maand profiteren van gunstigere elektriciteitsprijzen.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.