Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Huishoudens volgend jaar 13 euro meer kwijt aan netbeheerkosten

door Jeanet Woldring

Tennet.PNGHuishoudens zijn in 2017 gemiddeld 13 euro meer kwijt aan netbeheerkosten. Dat blijkt uit de tarievenbesluiten voor volgend jaar die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld. Ook de tarieven voor gas en licht zelf gaan omhoog. 

Energierekening fors omhoog

De netbeheerkosten -ook wel transportkosten genoemd- maken ongeveer een vijfde van de energierekening uit. De hoogte van de energierekening wordt verder bepaald door leveringskosten en belastingen. Al met al gaat de energienota voor een gemiddeld gezin in 2017 fors omhoog met wel 50 euro. Want naast de netwerkkosten stijgt ook de belasting waarmee het Kabinet de aanleg van windparken en andere duurzaamheidsmaatregelen betaalt: de Opslag Duurzame Energie. Een gemiddeld huishouden betaalt 17 euro extra.

De tarieven voor gas en licht zelf worden bovendien voor het eerst in jaren ook duurder. Volgens Delta gaat het om 15 tot 20 euro per huishouden. 'Nuon, Essent en Eneco volgen die normaliter altijd,' zegt Ben Woldring van zustersite Gaslicht.com in het Algemeen Dagblad. Hij wijst er op dat de energiebedrijven doorgaans hun tarieven deze maand al bekend maken. ,'Als zij wachten, zoals nu, duidt dat vrijwel altijd op een stijging.'

Investeringen in kwaliteit en veiligheid van gastransport

De transportprijzen verschillen enigszins per regio. Volgens de toezichthouder komt de stijging van de transporttarieven voor gas met name door de vervanging van oude gasaansluitingen. De investering in de veiligheid en kwaliteit door de regionale netbeheerders zorgt gemiddeld voor een stijging van de kosten met 18 euro. 

Precariobelasting

Volgens belangenclub VEMW is de zogenoemde precariobelasting echter de oorzaak van de stijging. Dit is de lokale taks op onder meer kabels en leidingen. In een poging hun inkomsten te vergroten, hebben tientallen gemeenten die de afgelopen jaren stilletjes ingevoerd. Per gemeente gaat het gemiddeld om 2 miljoen euro aan opbrengsten, schrijft het AD. VEMW vindt dit onacceptabel en heeft ACM laten weten zich ernstig zorgen te maken over de tariefontwikkelingen die worden gedreven door precario.

Minder kosten voor transport elektriciteit

De transportkosten voor elektriciteit dalen daarentegen met gemiddeld 5 euro, doordat netbeheerders zelf minder kosten hebben gemaakt dan was verwacht. Bovendien waren ze in 2015 minder kwijt dan werd gedacht aan transport op het landelijk hoogspanningsnet. 

Redelijke transporttarieven voor gas en elektriciteit

De tarievenbesluiten van de ACM volgen op de methodebesluiten die de ACM in september publiceerde. Voor de periode 2017 tot en met 2021 heeft de ACM de methode vastgesteld waarmee zij bepaalt hoe hoog de inkomsten van de energienetbeheerders mogen zijn. Op basis hiervan stelt de ACM ieder jaar de tarieven vast die netbeheerders mogen rekenen aan consumenten en bedrijven.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.