Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

In 2011 wil KPN 100 procent groene stroom

Telecombedrijf KPN heeft de doelstelling om 50% groene stroom te gebruiken in 2009 al gehaald. Op dit moment is 53% van alle elektriciteit die het bedrijf in Nederland gebruikt duurzame energie. Volgend jaar wil KPN 75% van zijn elektriciteit uit groene bronnen halen en in het jaar daarop 100%. Dat heeft Energeia gehoord op het Nationaal Sustainability Congres.

Volgens Baptiest Coopmans, lid van de raad van bestuur van KPN,  betaalt het bedrijf 1% van de Nederlandse elektriciteitsrekening. De grootste slurper is het internet- en telecomnetwerk dat KPN in de lucht houdt, gevolgd door de datacenters. Het bedrijf is daarmee de grootste verbruiker van stroom na de NS en de chemische en staalindustrie.

In 2008 is de hoeveelheid gebruikte elektriciteit van KPN in Nederland met 101 GWh toegenomen tot 834 GWh, maar daarvan is de helft afkomstig van het recent geïntegreerde Getronics. Volgens woordvoerder Steve Hufton is in diezelfde tijd het verkeer en de diensten bij de datacenters "100 tot 150% toegenomen". In dat licht bezien lijkt het elektriciteitsgebruik redelijk stabiel. Maar in 2020 moet het stroomverbruik met 20% omlaag.

Volgens Coopmans is er in Nederland niet genoeg groene stroom voor de energierekening van KPN. "Een kwart van het Prinses Amaliawindpark draait voor ons. We hebben uitgezocht of het loonde om zelf stroom op te wekken, maar het is beter om te doen waar je goed in bent. Dus we concentreren ons op een zuinig netwerk." De resterende stroom koopt KPN volgens Energeia bij  Greenchoice.

Zie ook de TOP 5 Duurzaam

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.