Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

In 2012 meer energie verbruikt

door Jeanet Woldring 4 reacties

Huishoudens en bedrijven hebben vorig jaar meer energie verbruikt dan in het jaar daarvoor. Dit kwam doordat 2012 kouder was dan 2011. Het aardgasverbruik daalde echter tot het laagste niveau sinds 1990. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal werd er in het afgelopen jaar 1,3 procent meer energie verbruikt dan in 2011. 

Meer steenkoolverbruik
Steenkool was vorig jaar relatief goedkoper dan aardgas. Daarom kozen producenten vaker steenkool voor het opwekken van elektriciteit. Het CBS noemt de toename van 10 procent een sterke stijging. In totaal is er vorig jaar wel iets minder elektriciteit verbruikt in ons land. Faillissementen van enkele grootverbruikers speelden hierbij een belangrijke rol.

Olieverbruik
Het olieverbruik voor het vervoer nam licht af. Er is dus minder benzine en diesel getankt. Ondanks de economische teruggang was er vanuit het buitenland meer vraag naar Nederlandse producten die van aardolie gemaakt zijn. Het verbruik van aardolie en aardolieproducten steeg dan ook met 3,3 procent. Die grondstoffen zijn nodig voor het maken van kunststof. 

Aardgasverbruik laagste sinds 1990
Aardgas werd minder gebruikt. Daar werd in 2012 ruim 4 procent minder van verstookt. Sinds 1990 is er niet meer zo weinig aardgas verbruikt. Dat komt vooral doordat veel minder aardgas is gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. Het verbruik van aardgas om onze woningen te verwarmen, steeg wel. Dit kwam doordat 2012 kouder was dan 2011.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (4)

Geplaatst door: whogenturf ()

Duidelijk hier was ik naar op zoek (lekker taalfout trouwens redactie...) 🙂

Geplaatst door: whogenturf ()

Wat ik wil weten is waarin je de houtbriketten stookt.

Geplaatst door: whogenturf ()

Gestookt, waarin?

Geplaatst door: Pim Verelst ()

Wij hebben dit jaar Originele Ruf Houtbriketten bij gestookt. Terwijl ieder klaagt hebben wij per saldo bijna 950 Euro bespaard t.o.v. onze buren.
Mijn dochter die propaan stookt had een besparing van 1600 liter gas.
Een jaar eerder hadden we proef gedraaid met een pallet oostblok rommel de z.g.n. namaak ruf.
Die ruf houtbriketten test is te vinden op internet, met 60% meer rendement.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.