Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug

Terug naar het nieuwsoverzicht

In 2017 zijn 40% meer zonnepanelen geïnstalleerd

door Jeanet Woldring

Zonnepanelen-geïntegreerd.jpgIn 2017 zijn er in Nederland 853 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is een groei van 60% ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit het Solar Trendrapport 2018. Meer dan een half miljoen huishoudens hebben nu zonnepanelen op het dak.

Zonne-energie goed voor 2,2%

Toch bungelen wij onderaan het lijstje van meest duurzame landen van Europa. Zonne-energie is goed voor nog maar 2,2% van de elektriciteitsproductie. Duitsland is koploper op het gebied van zonne-energie, terwijl Skandinavie voorop loopt met windenergie. 

Groeispeler 

Volgens het rapport is ons land op dit moment echter een van de snelste groeiers wereldwijd. 'Nederland passeert in 2018 ruimschoots de 1 GW grens van geïnstalleerd zonnestroom vermogen, wat het een top 10 groeispeler wereldwijd maakt.' 

Zonneparken klein aandeel

Van de 853 megawattpiek nieuw pv-vermogen werd 437 megawattpiek 'zakelijk' geplaatst en 415 megawattpiek door particulieren. De afgelopen jaren zijn het vooral particulieren geweest die hebben geïnvesteerd, maar de enorme groei is vanuit de zakelijke hoek gekomen. Dan moet je denken aan de commerciële daken: logistieke centra, winkelcentra en agrarische daken. Zonneparken vormen maar een klein aandeel in dit geheel.

Verdere onderzoeksresultaten

Andere onderzoeksresultaten die in het Nationaal Solar Trendrapport naar voren komen zijn:

  • In 2017 werden er gemiddeld 12,4 zonnepanelen op een huis geïnstalleerd.
  • Het gemiddeld vermogen per geïnstalleerd zonnepaneel is 278 wattpiek.
  • Kristallijn zonnepanelen behalen een marktaandeel van ruim 97 procent,
    te weten 60 procent voor monokristallijn silicium en 37 procent voor polykristallijn silicium zonnepanelen.
  • Dunne film zonnepanelen behalen een marktaandeel van ruim 2 procent.

Veel gebieden kunnen op dit moment nog niet geschikt worden gemaakt voor de aanleg van zonnepanelen. Op papier is 5500 vierkante kilometer beschikbaar, maar slechts 12 vierkante kilometer wordt benut voor zonnepanelen. Deze liggen voornamelijk op daken. Als die volledige 5500 vierkante kilometer benut zou worden voor zonnepanelen, kan Nederland in theorie meer dan driekwart van zijn totale energieverbruik opwekken met zonne-energie, aldus het rapport.  

Uit het trendrapport blijkt verder dat vorig jaar 13 miljoen zonnepanelen werden geïmporteerd, goed voor 1,7 miljard euro. Daarbij is inmiddels 40 procent van deze zonnepanelen uit Vietnam afkomstig en ‘slechts’ 13 procent uit China. In 2015 kwam nog ruim de helft uit China.

Zonne-energie zal overal zijn

Volgens de schrijvers van het rapport zal zonne-energie zich de komende jaren gaan ontwikkelen van enkele zonnepanelen op een dak, via grotere systemen op commerciële daken, in de infrastructuur en in de vorm van grote zonneparken (op land en in een drijvende vorm), naar een situatie waarin zonne-energie overal zal zijn. 'Die vrijheid in verschijningsvorm creëert een enorm aantal mogelijke toepassingen en maakt het zeer aantrekkelijk om zonne-energie over te gaan toepassen. Schoon, stil, duurzaam en in elke gewenste kleur en vorm.'

Salderingsregeling

In het regeerakkoord is afgesproken de salderingsregeling voor zonne-energie af te schaffen. Ze wordt vervangen door een terugleversubsidie. Minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat wil daarmee voorkomen dat zonnepanelen worden overgesubsidieerd. Nog voor het eind van het huidige kwartaal moet er meer duidelijkheid komen over de nieuwe regeling. De minister heeft beloofd dat de nieuwe regeling geen achteruitgang hoeft te betekenen.

Lees meer over salderen en terugleveren

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.