Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

In Nederland ook kans op grote stroomstoring?

Hoe groot is de kans dat Nederland te maken krijgt met een stroomstoring, zoals die zondag vrijwel heel Italië trof? 

Volgens deskundigen werd de stroomuitval veroorzaakt door knelpunten in de transport en onvoldoende marktwerking. Een omgewaaide boom in Zwitserland en tijdelijke stroomuitval vanuit Frankrijk zorgden ervoor dat Italië bijna een etmaal zonder elektriciteit zat.

Is deze kans ook aanwezig in Nederland? We moeten dan eerst weten of Nederland veel stroom invoert uit buurlanden.

Op dit moment is ruim 13% van de geconsumeerde stroom in Europa uit een buurland afkomstig. (25 jaar geleden nog geen 6%!) Italië en Nederland zijn binnen de Europese elektriciteitsmarkt de twee landen die het meest afhankelijk zijn van stroom uit het buitenland. Italië haalt een vijfde van zijn behoefte vooral uit het goedkope energieland Frankrijk; Nederland bijna een kwart.

Beide landen maken niet optimaal gebruik van hun eigen vermogen. Volgens Tennet, de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet, ligt een 'Italiaanse storing' hier toch minder voor de hand. 'Na Zwitserland kent ons land in Europa de meeste aansluitingen op de netten in de buurlanden. Wij hebben er vijf, en overleggen nu met het Verenigd Koninkrijk over een zesde verbinding', aldus een Tennet-woordvoerder. Dat maakt de gevoeligheid voor storingen minder groot. Daar komt bij dat Nederland voldoende overcapaciteit heeft. Maar die ligt in de 'mottenballen', omdat invoer goedkoper is. Een argument voor echte marktwerking, aldus Hans Schlaghecke in Het Financieele Dagblad (betaalde toegang) van vandaag. 

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.