Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Stadsverwarming en invoering warmtewet: meer of minder betalen?

Gebruikers van stadsverwarming of blokverwarming hebben vanaf 1 januari 2014 met de Warmtewet te maken. Dat betekent dat er een maximumprijs voor warmte komt. De prijs is gebaseerd op wat een consument die gas gebruikt gemiddeld per jaar betaalt. Je betaalt dus niet meer voor warmte dan wanneer je gas zou gebruiken. Hieronder leggen wij verder uit wat de wet betekent.

Waarom komt er een Warmtewet?

Klanten van stadsverwarming of blokverwarming kunnen niet overstappen naar een andere warmteleverancier (overstappen naar een andere stroomleverancier is wel mogelijk). De warmtenetten zijn namelijk niet onderling met elkaar verbonden, zoals bij gas. Dit komt omdat er bij een warmtenet vaak maar één lokale energiebron is, die de warmte opwekt. Er is vaak maar één partij die de warmte levert. De Warmtewet gaat daarom afnemers van warmte extra bescherming bieden.

Wat regelt de Warmtewet?

Volgens overheidsorgaan ConsuWijzer zijn de volgende zaken per 1 januari 2014 wettelijk geregeld:

  1. Er zijn vanaf 1 januari 2014 landelijke maximumtarieven voor warmte. Je leverancier mag niet méér rekenen dan die tarieven.
  2. Wanneer de warmteleverancier je mag afsluiten
  3. Wanneer je recht hebt op compensatie bij een storing
  4. Wat er in de overeenkomst tussen jou en de warmteleverancier moet staan, bijvoorbeeld over de kwaliteit van de warmte en over de dienstverlening.
  5. Je rechten en plichten bij het meten van je warmteverbruik
  6. En de mogelijkheid om een meningsverschil tussen jou en je warmteleverancier bij een geschillencommissie voor te leggen. Die commissie beslist dan wie er gelijk heeft.

Waarschijnlijk merk je niet meteen iets. Je blijft bijvoorbeeld elke maand een voorschotrekening ontvangen en je krijgt elk jaar een jaarafrekening.

De jaarafrekening voor stadsverwarming en blokverwarming

De jaarafrekening voor warmte kan er vanaf 2014 wel anders uitzien. De verschillende kostenposten moeten bijvoorbeeld duidelijk op de jaarafrekening staan. Bij blokverwarming mogen de kosten voor het verwarmen van je eigen woning niet meer onder 'servicekosten' op je rekening staan. Zo weet je precies wat je betaalt voor het verwarmen van je woning. Kosten voor het verwarmen van gezamenlijke ruimtes mogen nog wel onder de servicekosten staan. ConsuWijzer verstrekt meer info over de jaarafrekening bij stadsverwarming en blokverwarming.

De overeenkomst met uw warmteleverancier

Je krijgt waarschijnlijk een nieuwe overeenkomst van je warmteleverancier. Dat gebeurt alleen als je nu nog geen warmteovereenkomst hebt. Of als je overeenkomst niet aan de regels van de Warmtewet voldoet. Je krijgt de nieuwe overeenkomst vanzelf van je warmteleverancier. Je hoeft daarvoor zelf geen actie te ondernemen.

Meer of minder betalen voor warmte?

In de Warmtewet staat dat er een maximumprijs voor warmte is. Deze prijs wordt elk jaar vastgesteld door ACM (Autoriteit Consument & Markt). De prijs is gebaseerd op wat een consument die gas gebruikt gemiddeld per jaar betaalt. Je betaalt dus niet meer voor warmte dan wanneer je gas zou gebruiken. Dit wordt het "Niet meer dan anders-principe" genoemd. Of je in 2014 meer of minder gaat betalen dan in 2013 kan de overheid niet zeggen. Dit ligt namelijk aan je persoonlijke situatie.

Bron: Consuwijzer

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.