Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Inzet reservecapaciteit stroom

Landelijk netbeheerder Tennet heeft vandaag rond het middaguur een groot deel van de beschikbare reservecapaciteit aan stroom moeten inzetten om de elektriciteitsvoorziening in Nederland op peil te kunnen houden.

Het teruggelopen aanbod van stroom is veroorzaakt doordat een centrale is uitgevallen. Het zou gaan om de Amercentrale in Geertruidenberg, die eigendom is van Essent. Een woordvoerder van Essent wilde dit bevestigen noch ontkennen.

De kolengestookte Amercentrale is met een opgesteld vermogen van 1245 megawatt een van de grotere centrales in Nederland. Het is onduidelijk wat de oorzaak is van het uitvallen van de centrale en hoe lang het gaat duren.

Overigens blijft  de zogeheten Code Rood ook vandaag en morgen nog van kracht, als gevolg van een beschikbare hoeveelheid reservevermogen kleiner dan 700 MW. De daling van de reservecapaciteit hangt samen met de hitte van de afgelopen dagen. Daardoor is de temperatuur van het rivierwater gestegen. De centrales gebruiken dat water om te koelen. Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe minder er gekoeld kan worden en hoe minder stroom er kan worden opgewekt. Alhoewel het minder warm wordt, zal het nog wel een aantal dagen duren voordat het oppervlaktewater voldoende is afgekoeld. De verwachting is dat de tweede helft van deze week de status wijzigt.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.