Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Justitie geeft rampketel Amercentrale vrij

Energieproducent Essent kan weer beschikken over de stoomketel van de Amer 9, een van de twee productie-eenheden van de energiecentrale in Geertruidenberg. Dat heeft een woordvoerder van Essent woensdag bevestigd.

Het Openbaar Ministerie in Breda gaf de ketel van de Amercentrale maandagavond vrij, nadat alle restanten van de in september ingestorte steiger waren verwijderd. Bij het ongeval in september vonden vijf onderhoudsmedewerkers de dood.

Een woordvoerder van Essent kan nog niet zeggen wanneer de Amer 9 weer in bedrijf kan worden genomen. Eerst moet de ketel worden gerepareerd, omdat voor de redding en berging van de slachtoffers een groot aantal mangaten in de wand is gemaakt. Daarna wordt de door het ongeval onderbroken revisie van de ketel voltooid.

De woordvoerder erkent dat de revisie een beladen klus is. ,,Onderhoudsmedewerkers moeten beginnen waar anderen op een dramatische manier zijn opgehouden‘‘, zegt hij. De arbeidsinspectie zal de te bouwen steiger nauwlettend controleren. Dit is, volgens de woordvoerder, zowel de wens van Essent als van de arbeidsinspectie zelf.

Steigerbouwer Hertel, die de destijds ingestorte steiger bouwde, is niet betrokken bij het afmaken van de revisie. Hertel-directeur Joost Knoll: ,,We hebben daar, begrijpelijk, lange discussies over gevoerd. Er speelt te veel emotie.‘‘ Volgens Knoll vonden uiteindelijk zowel Essent en de Belgische hoofdaannemer als Hertel dat het beter was een ander bedrijf de steiger te laten bouwen. Hertel blijft wel betrokken bij andere projecten van Essent.

Essent-medewerkers die normaal in de Amer 9 aan het werk zijn en nauw betrokken waren bij de redding en de berging van de slachtoffers, maken momenteel een moeilijke tijd door, constateert de Essentwoordvoerder. ,,Dit zal pas gaan slijten wanneer de Amer 9 weer gewoon in bedrijf is‘‘. Essent heeft professionele begeleiding in de arm genomen om, waar nodig, mensen op te vangen. Het totale onderzoek naar de ramp in de Amercentrale is nog lang niet afgerond. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie verwacht dat daar nog zeker maanden overheen zullen gaan.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.