Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Subsidie op zonneboiler, warmtepomp en pelletkachel

door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 3 minuten

Huishoudens die zelf duurzame energie willen opwekken kunnen vanaf volgend jaar subsidie aanvragen voor zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. Hiermee wil het kabinet de afhankelijkheid van gas als energiebron proberen te verminderen. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. In totaal is er voor 70 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar.  Dat heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt.

Waarom deze subsidie?

De overheid gaat de komende jaren stimuleren dat  huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Ook levert het een flink lagere energierekening op, aldus Minister Henk Kamp. Daarvoor moeten mensen wel eerst diep in de buidel tasten. De investering levert niet direct een besparing op. 

De Investeringssubsidie duurzame energie voor kleine apparaten (ISDE) komt voort uit het Energieakkoord in 2013 en is aangekondigd in de Warmtevisie in april 2015. De meerjarige regeling opent op 1 januari 2016 en loopt vijf jaar. Per subsidiejaar wordt het budget vooraf bekend gemaakt. De voorwaarden van de subsidieregeling zijn op 15 december gepubliceerd.

Voor welke duurzame apparaten geldt de subsidie?

De subsidie is beschikbaar voor zonneboilers, warmtepompen, pelletkachels en biomassaketels.

Zonneboiler

Via een zonneboiler wordt zonlicht omgezet naar warmte voor het verwarmen van ruimtes of water. Een zonneboiler levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van rond de 130 euro per jaar en kost tussen de 2000 en 5000 euro. Een huishouden kan hiervoor gemiddeld een subsidie van € 650 euro aanvragen, afhankelijk van het type zonneboiler.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de lucht, bodem of het grondwater warmte haalt en geschikt maakt voor het verwarmen van ruimtes of water. In bestaande woningen wordt vaak gebruik gemaakt van hybride warmtepompen, die gecombineerd worden met CV-ketels. Een hybride warmtepomp levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van tussen de 200 en 300 euro per jaar en kost tussen de 5000 en 7000 euro. Een huishouden kan hiervoor tot 1500 euro subsidie aanvragen, afhankelijk van het type warmtepomp.

Pelletkachel

In een pelletkachel worden houtpellets van samengeperst houtafval verbrand, waarmee een woning kan worden verwarmd. De kachel lijkt qua uiterlijk op een houtkachel, maar is veel energiezuiniger. Een pelletkachel levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van rond de 490 euro per jaar en kost gemiddeld 4000 euro. Een huishouden kan hiervoor 500 euro subsidie aanvragen. Bij pelletkachels met een vermogen boven de 10 kilowatt komt hier voor iedere extra kilowatt nog 50 euro aan subsidie bovenop.

Biomassaketel

Een biomassaketel is een ketel gestookt met biomassa voor de productie van warmte bestemd voor de verwarming van ruimte(s) of de productie van warm tapwater of voor gebruik in een (industrieel) proces.

Naast de nieuwe subsidieregeling kunnen woningeigenaren die willen investeren in een energiezuiniger huis sinds begin 2014 ook een beroep doen op het Nationaal Energiebespaarfonds, waarbij een lening kan worden afgesloten om bijvoorbeeld de aanschaf van hoogrendementsglas, dakisolatie of zonnepanelen te financieren.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 1 november 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: Pelletkachel Online ()

Beste Dick,

Daar ik dit een interessante vraag vind en deze vraag ook zeer regelmatig in onze showroom krijg, voel ik mij geroepen te reageren. De situatie die je schets is zeer algemeen. Je kan inderdaad stellen dat 1m3 gas overeen komt met 1,5 kg pellets. Bij regelmatig gebruik van de pelletkachel durf ik rustig te garanderen dat je minimaal 30% bespaart op je gasverbruik. Meer is zeker mogelijk, maar hangt van meer factoren af. Intensiviteit van het gebruik van de pelletkachel, afstelling, juiste kachel op de juiste plek (qua kW's), kwaliteit pellets, isolatie etc. Daarnaast zijn er verschillende soorten pelletkachels, bijvoorbeeld stand-alone kachels en hydro-kachel met mogelijkheid van aansluiten op radiatoren. Zelfs CV-ketels volledig op pellets waar een nóg grotere besparing mee mogelijk is. Het is dus zeer situatie-afhankelijk en vraagt om een persoonlijk advies, afgestemd op jouw situatie.

Overigens, de sfeer is bij een pelletkachel altijd een 'gratis' bijkomstigheid! ;-)

Mocht je nog vragen hebben, schroom niet om deze te stellen, ik beantwoord ze graag.

Hartelijke groet,

Seine van der Velde

Geplaatst door: Dick de Rooij ()

Hallo,

Ik ben mij aan het verdiepen in een pellet kachel. Het hoeft voor mij niet 'uit' te kunnen. Maar enige besparing zou wel fijn zijn. Volgens deze site kost 1600m3 gas ca 1100euro per jaar. Als ik 1000m3 minder verbruik zijn deze kosten 700euro per jaar. Een besparing van 400 euro.

Klopt het dat er ca 1.8kg pellets nodig zijn om 1m3 gas te 'vervangen'?
In dat geval heb ik namelijk 1800kg pellets nodig van 0,30 eur. Dat is in totaal 1800x0.3=540euro.

Ik kan mij niet voorstellen dat dit de bedoeling is van het subsidieren van pelletkachels. Kan iemand hierover duidelijkheid scheppen?

Mvg,

Dick

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.