Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Kabinet stimuleert aanschaf zonneboiler, warmtepomp en pelletkachel

door Jeanet Woldring

Huishoudens die zelf in huis duurzame energie willen opwekken kunnen vanaf 2016 subsidie aanvragen voor zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Hiervoor wordt volgend jaar 70 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt.

Minder gas, meer duurzame warmte

De overheid gaat de komende jaren stimuleren dat  huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Ook levert het een flink lagere energierekening op, aldus Minister Henk Kamp. Daarvoor moeten mensen wel eerst diep in de buidel tasten. De investering levert niet direct een besparing op: het terugverdienen van die investering duurt jaren.

Voor welke apparaten geldt de subsidie?

De subsidie is beschikbaar voor verschillende apparaten: warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels.

Zonneboiler

Via een zonneboiler wordt zonlicht omgezet naar warmte voor het verwarmen van ruimtes of water. Een zonneboiler levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van rond de 130 euro per jaar en kost tussen de 2000 en 5000 euro. Een huishouden kan hiervoor gemiddeld een subsidie van € 650 euro aanvragen, afhankelijk van het type zonneboiler.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de lucht, bodem of het grondwater warmte haalt en geschikt maakt voor het verwarmen van ruimtes of water. In bestaande woningen wordt vaak gebruik gemaakt van hybride warmtepompen, die gecombineerd worden met CV-ketels. Een hybride warmtepomp levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van tussen de 200 en 300 euro per jaar en kost tussen de 5000 en 7000 euro. Een huishouden kan hiervoor tot 1500 euro subsidie aanvragen, afhankelijk van het type warmtepomp.

Pelletkachel

In een pelletkachel worden houtpellets van samengeperst houtafval verbrand, waarmee een woning kan worden verwarmd. De kachel lijkt qua uiterlijk op een houtkachel, maar is veel energiezuiniger. Een pelletkachel levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van rond de 490 euro per jaar en kost gemiddeld 4000 euro. Een huishouden kan hiervoor 500 euro subsidie aanvragen. Bij pelletkachels met een vermogen boven de 10 kilowatt komt hier voor iedere extra kilowatt nog 50 euro aan subsidie bovenop.

Biomassaketel

Een biomassaketel is een ketel gestookt met biomassa voor de productie van warmte bestemd voor de verwarming van ruimte(s) of de productie van warm tapwater of voor gebruik in een (industrieel) proces.

Energieakkoord

De Investeringssubsidie duurzame energie voor kleine apparaten (ISDE) komt voort uit het Energieakkoord in 2013 en is aangekondigd in de Warmtevisie in april 2015. De meerjarige regeling opent op 1 januari 2016 en loopt vijf jaar. Per subsidiejaar wordt het budget vooraf bekend gemaakt. De voorwaarden van de subsidieregeling, waarin staat hoeveel subsidie er per apparaat precies kan worden aangevraagd, zijn op 15 december gepubliceerd.

Naast de nieuwe subsidieregeling kunnen woningeigenaren die willen investeren in een energiezuiniger huis sinds begin vorig jaar ook een beroep doen op het Nationaal Energiebespaarfonds, waarbij een lening kan worden afgesloten om bijvoorbeeld de aanschaf van hoogrendementsglas, dakisolatie of zonnepanelen te financieren.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.