Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Kassen als energiecentrale?

Leestijd: 2 minuten

Het Innovatienetwerk Groene Ruimte en Agrocluster en de Stichting Innovatie Glastuinbouw hebben bij minister Veerman van Landbouw een voorstel ingediend voor een innovatief systeem om de Nederlandse glastuinbouw te veranderen van een slokop van energie in een leverancier van energie. Die omslag is mogelijk door toepassing van besparende technieken. Een proefproject in Bleiswijk moet de tuinders bewijzen dat het ook daadwerkelijk kan.

De glastuinbouw is goed voor een tiende van het totale Nederlandse aardgasverbruik. Het innovatienetwerk is van mening, dat door een slimme combinatie van bestaande technieken dat gasverbruik met tachtig tot negentig procent te reduceren is. Bovendien resteert dan warmte die je elders kunt inzetten. Zonnewarmte en de opslag hiervan speelt een hoofdrol in het plan.

De energieneutrale kas maakt gebruik van het feit dat kassen in de zomer veel meer zonnewarmte opvangen dan nodig is. De overtollige warmte wordt geloosd door de ramen open te zetten. Maar als men de geloosde warmte bewaart in een aquifer, een gesloten zandlaag diep in de grond, dan kan men daar in de winter de kas mee verwarmen, aldus de stichting.

Energie kan verder worden bespaard door goede isolatie. De warmte van de invallende zonnestralen wordt opgevangen door een zigzagdek met een isolerende luchtlaag tussen de platen. In de kas bevindt zich een bijzondere warmtewisselaar die de warmte opvangt en eventueel doorgeeft aan de warmteopslag. Het gebruikte polyester is bestand tegen de ergste hagelstenen, een kogelinslag geeft slechts een deuk.

Voorwaarden voor een goed resultaat: geen gebruik van lampen en de gewassen moeten op tafels staan, zoals bij potplanten. De warmtewisselaar bevindt zich onder de tafels.

De resterende warmte moet men niet gaan transporteren naar verre bestemmingen. Daarom zijn zeer geschikt kassen in stapelbouw, waarbij kassen staan boven op een sporthal, recreatieruimte of een magazijn van een supermarkt.

De glastuinders zelf zijn verre van enthousiast. Critici zien bovendien de glastuinbouw liefst uit Nederland verdwijnen, bijvoorbeeld richting Spanje waar de zon volop schijnt. Voor de werkgelegenheid in Nederland is dit echter niet wenselijk.

Bij Gaslicht.com komt het idee over als een utopie. Het aanpassen van de kassen kost meer energie dan de er met de aanpassing in tientallen jaren aan energie wordt bespaard. Bovendien worden alle gewassen dermate duur, dat de concurrentiekracht een fatale klap krijgt.
 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 5 augustus 2003

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.